David kom in på ansedda musikutbildningen

Musik har varit en stor del av 19-årige David Kronströms liv. Nu har han läst klart första terminen på Kungliga Musikhögskolans kyrkomusikerlinje.

David Kronström ser sig som en Rydsnäsbo, men bor mestadels i Stockholm.

David Kronström ser sig som en Rydsnäsbo, men bor mestadels i Stockholm.

Foto: Max Elofsson

Rydsnäs2020-01-05 08:00

Han började med att spela piano i andraklass på Ydreskolan i Österbymo. När det började bli svårare året därpå ville David sluta, men han fortsatte och det är han tacksam för i dag.

– Sedan dess har det varit mycket musik i mitt liv och jag älskar det, säger han.

Att studera musikaliska ämnen fortsatte i gymnasiet då han flyttade han från Rydsnäs till Stockholm för att läsa på Södra Latins gymnasium. Det har ett riksintag, vilket innebär att eleverna i klassen kommer från alla möjliga delar av Sverige.

David Kronström gick en linje där han fick spetskompetens inom piano och han hade då en ambition om att bli pianist inom klassisk musik. Han tog studenten där sommaren 2019, men det verkligt stora äventyret skulle börja under hösten.

Att fortsätta plugga vidare inom musik var självklart, men han har alltid känt att det vore roligt att kunna göra mer än att spela piano. Då sökte jag flera skolor, bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Där sökte han kyrkomusikerlinjen och kom in som en av fyra nya kursdeltagare.

– Det kändes overkligt först, jag vet ju hur hård konkurrensen är och jag blev väldigt glad, säger David Kronström.

När det hade gått upp för honom att han skulle börja studera på en av Sveriges mest ansedda musikskolor, tyckte han att det kändes både roligt och skräckinjagande på samma gång. Nu när han har genomfört den första av sex terminer tycker han att det känns lugnare och att han är mer bekväm med situationen.

– Det känns som att jag har hamnat rätt. Jag upplevde det nästan värre i gymnasiet då det var mycket prestige och tävlan mellan studenterna. Här känns det som att alla studenterna är mycket mer jordnära och det gillar jag mer, säger David Kronström.

På utbildningen lär han sig att spela orgel och i viss mån även att dirigera. Efteråt är tanken att David Kronström ska arbeta som kyrkomusiker och allra helst vill han göra det någonstans i sina hemtrakter. Även om han har bott ett par år i Stockholm, känner han starkt för Ydre och att bygden ska vara levande.

– Förmodligen hamnar jag i Linköping eller Norrköping, men man vet aldrig. Det är tidigt in i utbildningen och just nu hoppas jag bara att hela utbildningen ska gå bra och att jag fortsätter vilja det här lika mycket framöver. Men jag känner mig väldigt lyckligt lottad som får chansen att gå just den här utbildningen, säger han.

Han var en av fyra av de sökande som kom in på kyrkomusikerlinjen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Den första terminen är snart klar.
Han var en av fyra av de sökande som kom in på kyrkomusikerlinjen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Den första terminen är snart klar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!