Kramkalas efter ISS-dockning: "otroligt stolt"

Marcus Wandt har anlänt till den internationella rymdstationen ISS. De fyra astronauterna från Dragon välkomnades med kramar från kollegorna på ISS. –Jag är så otroligt stolt att få representera Sverige och Europa här uppe, säger svensken.

Marcus Wandt välkomnas ombord på ISS med kramar från kollegorna på rymdstationen.

Marcus Wandt välkomnas ombord på ISS med kramar från kollegorna på rymdstationen.

Foto: Axiom/TT

Rymden2024-01-20 15:08

Rymdfarkosten Dragon med svenske astronauten Marcus Wandt ombord dockade med den internationella rymdstationen ISS under lördagen, 36 timmar efter avfärd från jorden.

Drygt en timme senare öppnades luckan in till ISS och rymdfararna från Dragon kunde välkomnas av de sju väntande kollegorna från Japan, Danmark, USA och Ryssland som sedan tidigare bemannar rymdstationen.

Direktsändningen från arrangören Axiom Space visade Marcus Wandt glida ut allra först från Dragon med ett brett leende. Han möttes av kramar och handslag från ISS-kollegorna.

Många nationaliteter

Utöver Wandt anländer från Dragonfarkosten den spanske befälhavaren Michael López-Alegría, Walter Villadei från Italien och Alper Gezeravci från Turkiet.

De välkomnades alla av befälhavaren på ISS, danske Andreas Mogensen.

– Det är säkerligen första gången vi har två skandinaver ombord, så jag är även väldigt glad att kunna välkomna min skandinaviska kollega ombord, säger Mogensen under välkomstceremonin.

Marcus Wandt säger att det är en fantastisk känsla att vara på plats på ISS.

– Uppskjutningen var en resa, jag har aldrig varit med om något liknande förut. Att sedan få se jorden från ovan och sväva runt, och känna att Sverige på ett sådant kraftfullt sätt valde att ställa sig långt fram i utvecklingen igen, vilket vi ofta gör, och fortsätter vara ett innovationsland, säger han.

80 timmar forskning

Nu väntar två veckor med över 80 timmars forskningsarbete för Wandt. Det säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen, i ett pressmeddelande:

"Genom att göra experiment i mikrogravition kan Marcus och hans kollegor tänja på kunskapens gränser och göra upptäckter som kan vara till stor nytta för oss på jorden".

Rymdfarkosten Dragon med svenske astronauten Marcus Wandt ombord har dockat med den internationella rymdstationen ISS. Skärmdump från video.
Rymdfarkosten Dragon med svenske astronauten Marcus Wandt ombord har dockat med den internationella rymdstationen ISS. Skärmdump från video.
Sveriges nye astronaut

Marcus Wandt, 43 år, föddes i Mora men växte upp i värmländska Hammarö och är i dag bosatt i Linköping. Wandt valdes i november 2022 ut bland över 22 500 sökande till en ny astronautgrupp om totalt 17.

Han är tidigare fallskärmsjägare, stridspilot och utbildad elektroteknikingenjör. Wandt också gått officersprogrammet på Karlberg och är chefstestpilot för Gripen på Saab.

Marcus Wandt är uppdragsspecialist på Axiom Mission 3. Arrangör är Axiom Space som samarbetar med USA:s rymdstyrelse Nasa och Elon Musks företag Space X.

Övriga tre på uppdraget är den spanske befälhavare Michael López-Alegría, Walter Villadei från Italien och Alper Gezeravci från Turkiet.

Resan ska pågå i upp till två veckor under vilka Wandt deltar i en rad forskningsprojekt, liksom driften av rymdstationen.

Källor: Rymdstyrelsen, Esa och Axiom

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!