Så kan vi få barnen att slänga mindre mat

I Sverige slängs det ungefär 35 000 ton mat varje år från skolmatsalar och andra skolkök.

Skribenten vill att Vimmerby kommun jobbar aktivt för att barnen ska slänga mindre mat i skolan.

Skribenten vill att Vimmerby kommun jobbar aktivt för att barnen ska slänga mindre mat i skolan.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2020-02-15 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Varje kilo mat som slängs motsvarar 2 kilo  CO2e (koldioxidekvivalenter), det vill säga utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. 

I Vimmerby kommun arbetas det en del för att minska matsvinnet men vi måste arbeta ännu mer för att få ner matsvinnet med ytterligare 10 procent och få våra elever medvetna om hur mycket matsvinn det blir och hur det påverkar vår miljö.

Detta går att göra på många olika sätt. I Vännäs kommuns skolor använder man sig av teckningar hos de mindre barnen. En grön gubbe b getyder att barnen uppnått målet den dagen och att matsvinnet är inom det mål som skolan satt, en röd gubbe betyder att det slängts mer mat än procentmålet. De äldre eleverna som går på högstadiet och gymnasiet skulle kunna kryssa i en matsedel om de vill äta den veckan eller inte. 

Vi Sverigedemokrater tror på den här idén för att snabbt få ner matsvinnet till två procent. Vänsterpartiet lämnade in ett förslag till kommunen i oktober om att sälja överbliven mat för att minska matsvinnet så vi får avvakta och se hur det går med det förslaget men om den inte blir bifallen kommer vi att lämna in detta. 

Det viktiga är att få barnen att förstå att man inte ska ta mer mat än man orkar äta upp och att det är bättre att gå två gånger men på vägen dit är det här ett roligt sätt att visa med teckningar hur barnen nått målet den dagen. 

Läs mer om