Så kan vi lösa bostadskrisen

Bostadskrisen kan avhjälpas på ett klimatsmart sätt med massiva trähus, anser skribenterna.

Bostadskrisen kan avhjälpas på ett klimatsmart sätt med massiva trähus, anser skribenterna.

Foto: Fredrik Jonson

Debatt2019-06-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Traditionella byggmetoder skapar långa ledtider och stora klimatutsläpp. Regeringen vill att bostadsbyggandet blir snabbare, billigare och mer hållbart. Kalmar läns kommuner kan bidra till det genom att tydligt främja byggandet av klimatsmarta hyresrätter i massivt trä.

År 2017 blev vi 10 miljoner invånare i Sverige, 33 år tidigare än SCB:s prognos från 2002, och enligt Boverket råder det bostadsbrist i samtliga tolv kommuner i Kalmar län. Vi har en historiskt stor bostadsskuld som har pågått sedan 1990-talets kris, det vill säga vi har byggt alldeles för lite bostäder i Sverige under de senaste 25 åren. Klyftan mellan de som redan har bostad och de som försöker komma in på bostadsmarknaden ökar, och stänger särskilt ute unga vuxna.

Samtidigt står byggsektorn för hela 20 procent av Sveriges samlade klimatutsläpp. Det är ohållbart om vi ska kunna leva upp till klimatmålet om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.

Samlat innebär detta att vi måste bygga bostäder mycket snabbare och med klimatsmarta material, men till lägre byggkostnader. Massiva träbyggnader fungerar som en koldioxidsänka, speciellt i kombination med ett aktivt skogsbruk.

Tack vare en modern industriell byggprocess har massiva trähus dessutom en mycket kortare produktionstid än jämförbara byggnader i betong. Bostäderna byggs klara till 96 procent i fabrik, och ett flerbostadshus kan uppföras på bara ett par månader. Byggprocessen är så tidseffektiv att vi i princip kan svara på bostadsmarknadens behov i realtid.

På många håll i Sverige finns det tydliga politiska ambitioner att bygga mer klimatsmart i trä. Men det saknas ofta konkreta åtgärder för att gynna dem som kan och vill bygga bostäder i massivt trä. Nu uppmanar vi fler kommuner att inspireras av framsynta kommuner som Trollhättan, Växjö, Skellefteå och Alingsås, där man tagit fram träbyggnadsstrategier i syfte att öka bostadsbyggandet i trä. Även om kommunerna inte får ställa så kallade särkrav på byggandet så finns det goda möjligheter att i en träbyggnadsstrategi visa tydliga ambitioner och skapa en starkare dialog med bostadsbyggarna om vikten av att bygga mer i trä.

Tillsammans behöver kommunpolitiker och byggbranschen kraftsamla för att ändra vårt sätt att bygga i grunden, där tidseffektiv produktion och klimatsmarta byggmaterial står i centrum. Genom att ta fram strategier för ökat bostadsbyggande i trä kan Kalmar läns kommuner lösa bostadskrisen utan att förvärra klimatkrisen.

Läs mer om