Det är bank- och betalningsbolaget Klarna som bland annat sammanställt statistik från sina tjänster som nu presenterar resultaten i sin e-handelsrapport "Svenskarnas shoppingvanor på nätet". Den visar flera saker, bland annat att e-handeln ökar mest i landet i Timrå.

I Kalmar län växer e-handeln lite långsammare än i landet i genomsnitt. Index 100 är tillväxten för hela Sverige, i länet ligger siffran på 98. Länets invånare handlar för lite mindre pengar per order än övriga Sverige.

Söndagar är den dag då flest passar på att shoppa på nätet, och när de gör det använder invånarna i Kalmar län företrädelsevis mobilen. 56 procent av köpen sker via mobilen och 37 procent shoppar med hjälp av dator.

När det kommer till vem som handlar är mönstret tydligt. Kvinnor gör fler köp och spenderar mer pengar medan männen gör dyrare köp när de väl handlar på nätet. Handeln ökar mest hos de som är över 56 år gamla, då köps mycket till hem och trädgård.

Kvällen är den tid på dygnet då flest köp genomförs, mellan 21.00 och 22.00 görs dubbelt så många köp som under en genomsnittlig timme.

Viveka Söderbäck är expert på konsumentbeteende på Klarna. Hon säger i rapporten att tio procent av svenska 18- till 35-åringar uppger att det onlineshoppat från en toalett under arbetstid.

– De är dessutom i gott sällskap då hälften av svenskarna uppger att de har shoppat på nätet under arbetstid minst en gång det senaste året, även om de flesta väljer att göra det från den egna arbetsstationen, säger hon.