Satsa åter på gratis sommarlovskort till unga

3 juni 2019 04:00

Sommarlovskorten var en satsning som den S-ledda regeringen införde inför sommaren 2018. Sommarlovskorten innebar att ungdomar runt om i hela landet fick åka fritt inom kollektivtrafiken och därmed kunde ta sig till sitt sommarjobb, till utflykter, resa till kompisar, upptäcka platser utan att behöva tänka på vad det skulle kosta.

Vi vet idag att inte alla ungdomar växer upp med samma förutsättningar. Alla föräldrar har inte råd att lägga pengarna eller kanske ens möjligheten att skjutsa sina ungdomar. Sommarlovskorten är en frihetsreform! Frihet för unga att kunna ta sig överallt utan att behöva pengar. Sommarlovskorten fungerade perfekt, men tyvärr försvann den i M + KD-budgeten.

Kalmar Länstrafik har dock gjort det möjligt för kommuner att köpa sommarlovskortet till sina ungdomar från årskurs 6 i grundskolan upp till årskurs 2 på gymnasiet. För Vimmerby kommun skulle det innebära en kostnad på 450 000 kronor. Under fullmäktige den 29 maj ställde Peter Högberg (S) frågan till kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) ifall majoriteten är beredda att göra denna satsningen för Vimmerbys ungdomar. Svaret blev att hon inte tyckte detta var en fråga för Vimmerby kommun utan för Region Kalmar län.

Vi socialdemokrater tycker detta absolut är en fråga för Vimmerby kommun. Vi vet att kortet uppskattades av många ungdomar under förra året och det möjliggjorde även att flera kunde få upptäcka Kalmar län. Därför vill vi att detta prioriteras! Vi ser till exempel att S-styrda Borgholm med Ilko Corkovic (S) som kommunstyrelsens ordförande har tagit ett beslut om att införa korten.

Vi vill att sommarlovskorten köps in till ungdomarna och det är absolut en angelägen fråga för Vimmerby kommun! Det är fullt möjligt, om bara viljan finns.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Nestor (S) Socialdemokraterna Vimmerby Helen Nilsson (S) oppositionsråd Peter Högberg (S) ledamot i kommunstyrelsen