Satsa på att locka hit människor också

Vimmerby kommun satsar miljoner varje år på att locka hit företag. Det är bra. Vi vill ha företag hit. För att det genererar skatteinkomster.

Debatt2019-12-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vimmerby kommun satsar knappt några pengar alls på att aktivt få människor att flytta hit. Det är underligt. För ett företag betalar ingen skatt till kommunen, det är det människorna som gör.

Rent teoretiskt kan man tänka sig två kommuner. Den ena är nerlusad med företag men har skralt med invånare, den andra har inte många företag alls, men gott om invånare.

Den första kommunen, den med alla företagen, är en fattig kommun för den kan inte beskatta företag. Den andra, med alla människorna, är en rik kommun, för den beskattar alla de där människornas löner de får för sitt arbete i alla de där företagen i den första kommunen.

Vimmerby satsar på att locka hit en sak. Företag. Satsar miljoner varje år.

Ska man satsa på bara EN sak borde det istället vara på att få hit människor. 

Bäst är dock att satsa på både företag och människor!

Nu vill vi i Vänsterpartiet ändra på det här.

Vi vill locka människor hit. Också. Och för det avsätter vi 60 000 kronor i vår budget.

Andra kommuner har lyckats. Örnsköldsvik har gjort det. Falkenberg har gjort det. Götene har gjort det. Och det fungerar. Där och i tiotalet andra kommuner som också har gjort det.

I sin allra enklaste form går det till så här. Man tar genom fastighetsregistret reda på alla fastigheter i kommunen där ingen person är skriven. Så skickar man ett vykort till ägaren och frågar om de själva kan tänka sig flytta dit, hyra ut, eller sälja?

Inget tvång. Ingen övertalning. Bara en enkel fråga.

I Falkenberg till exempel hittade man 1 300 sådana fastigheter. Numera är 45 av dem inte ödehus längre. Varje ny person till kommunen stärker inkomstsidan i budgeten med cirka 50 000 kronor. Och, vem vet, varje ny människa kan bära med sig idén till ett nytt företag. Det ÄR trots allt människor som skapar företag, inte tvärtom.

Dessutom – i Falkenberg hittade man i samma inventering, utöver bostäder till människor, också 140 lokaler som erbjuds för företag att flytta in verksamhet i.

I Vimmerby vill vi att det görs i samverkan mellan kommunen och de lokala utvecklingsgrupperna vilket ger förutsättningar för ett ännu bättre resultat än vad andra lyckats med.

Att vi tack vare er invånare har våra landsbygdsskolor kvar blir ett offensivt verktyg i sammanhanget att använda! För varje familj som flyttar in stärks möjligheterna att ha skolorna kvar. Om vi hjälps åt med det i hela kommunen skapar vi en Vimmerbyanda!