Seat i storlek XL

Det har blivit populärt att förlänga bilar och sälja dessa till allehanda världsstjärnor. Nu gör spanjorerna detsamma och sträckbänken har resulterat i nitton centimeters extra benutrymme. Men tillverkaren vänder sig varken till kändiseliten eller höga statsmän. Seat Altea XL är tillägnad vanliga barnfamiljer som drömmer om en "limousine" till anständigt pris. Därmed får du klara dig utan ryggmassage och minibar!

Foto:

Seat2007-07-19 06:58

Mercedes S500 Limousine är förlängd tretton centimeter och BMW 760 Limousine med fjorton. Seat Altea XL är däremot förlängd hela nitton centimeter och i bilvärlden är det enormt. Ja, man har nästan lika generöst med benutrymme i spanjoren som i de två miljonbilarna. Dessutom är det gott om lastutrymme, i synnerhet eftersom baksätet går att skjuta i längsled. Maximalt 1,5 kubikmeter kan man stuva in och det är nytt rekord i klassen.

Arv från flyget
Altea är en liten spansk medelhavsstad som kan skryta med tretusen soltimmar om året. Idyllen har dessutom gett namn åt Seats nya högbygge och därför kanske det inte är så konstigt att familjebilen är en riktig solskenshistoria. Man sitter högt och har bra med utrymmen på förarplatsen. Instrumentpanelen är väldigt svart fast med tydliga instrument och bra överskådlighet. En detalj skvallrar om den sportighet som företaget vill profilera sig med: nämligen den centralmonterade varvräknaren. Det fällbara baksätet är riktigt rymligt och skjutbart sexton centimeter i längsled. Ja, om de bakre ryggstöden fälls ner får man ett nästan slätt golv som har begåvats med en oöm gummimatta. Baksätespassagerarna kan glädja sig åt små bord aŽla flygplansmodell som fälls ut från framsätenas ryggstöd.

Sjuder av liv
Under Seat Altea XL:s mjukt rundade motorhuv döljer sig en fyra på 102 hästar. Det kanske låter lite klent och tråkigt men maskinen fungerar förvånansvärt bra. Kraften kommer tydligast vid fyratusen varv och då rullar det på: sprinten till hundra klaras av på tretton sekunder och toppfarten är 181 km/h. För den som vill finns även bensinmaskiner på 150 och 200 hästar, liksom oljebrännare på 105, 140 respektive 170 hk. Ja, provkörningen genomförs i Barcelona och den katalonska huvudstaden har kommit att bli ett såväl industriellt som kulturellt centrum. Hamnen är livlig men båtarna får alltmer ge vika för uteserveringar som långt fram på vinterkanten befolkas av mestadels ungdomar. Metropolen sjuder av liv på ett sätt som aldrig förr och Seat är inte sena med att ta vara på detta. En vacker dag på piren så träffas en señorita och señor och efter nio månader är det dags. Det är då familjebilen i storlek XL kommer in i bilden!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!