Svänger som Shakira

Shakira är drottning på scenen och Seat León Cupra är kung på vägen. Det är klart att dessa båda storheter har slagit sina kloka huvuden ihop. Den spanska biltillverkaren är nämligen huvudsponsor till latinostjärnans turné och reklamfrasen "auto emoción" har fått sig ett världskänt ansikte utåt. Nu är det dags att se om uppdaterade Seat León Cupra kan skaka på sina delikata höfter som självaste Shakira. Det underlättar naturligtvis med 240 hästkrafter!

Foto:

Seat2007-02-06 09:48

Har du 242 500 kronor och vill bli ägare till en av marknadens fräckaste familjesportvagnar? Ja, då kan vi rekommendera uppdaterade Seat León Cupra. Utseendet är helrätt med sitt spoilerpaket och feta 18-tummare. Det rekordstora luftintaget i nosen och den präktiga diffusern i baken förstärker intrycket av tämjd banracer. Inne i fälgarna lyser de giftigt röda bromsoken och behöver vi tillägga att de nyutvecklade sportstolarna tar ett järngrepp om de åkande. För åkas ska det?

Whenever?
Seat León Cupra bjuder på den starkaste turbomotorn hittills med sina 240 hästar. Maskinen ger den inte alltför tunga bilen imponerande acceleration och en toppfart på närmare 250 knyck. Helt onödigt kanske någon tycker. Javisst, men det är verkligen hur roligt som helst! Den sexväxlade, och glädjande nog tätstegade, lådan passar bilen som handen i den berömda handsken. Problemet med nästan alla motorstarka vrålåk med tvärställd frontmotor heter "torque steer". Det betyder att när man lägger tillräckligt med vridmoment på framhjulen går bilen dit den själv vill och inte dit föraren styr. I Seat León Cupra känns inget av detta, inte ens vid start med svängda hjul och plattan i mattan. Ett gott betyg för den nykonstruerade framvagnen som vilar på en brygga av gjuten aluminium.

?Wherever
Molnen börjar komma allt närmare och ur högtalarna strömmar monsterhiten "Hips donŽt lie". Vägbanan har blivit fuktig och det krävs större uppmärksamhet i kurvorna. Vår knallgula testbil känns dock stabil och överraskar inte med några kast. Seat León Cupra har naturligtvis elektronisk stabilitetskontroll och till detta kommer en inbyggd balans som få. Ja, det är ingen slump att Richard Rydell gjort bra ifrån sig med en León i den internationella standardvagnsserien WTCC! Vi passerar "alto de dos leones" vilket betyder "de två lejonens höjd" och måhända finns det en symbolik i detta då motorn ryter som två ilskna lejon. Men bjuder inte spanjoren på några svagheter? Jo, det som kan upplevas som en nackdel är den hårda fjädringen. Det är inga problem om man kör på fin asfalt, men färdas du på tjälskadade småvägar så känns det i baken. Om vi ska sammanfatta Seat León Cupra så kan man säga att den väcker samma känslor som Shakiras höftrullningar. Vissa hatar det, andra orkar inte bry sig. Men majoriteten, inklusive oss, älskar fräckheten!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!