Anders minns 2012 – nya översvämningen skapar oro

Minnesbilderna från 2012 dyker upp i samma takt som vattnet stiger i Silverån. Anders Petersson på Fagerängs Snickerier hoppas innerligt att dagens översvämning inte blir lika omfattande.

Av den fagra ängen vid Fagerängs snickerier syns inte mycket. Anders Petersson står på vallen, och hoppas att den ska klara översvämningen.

Av den fagra ängen vid Fagerängs snickerier syns inte mycket. Anders Petersson står på vallen, och hoppas att den ska klara översvämningen.

Foto: Olof Carlson

Silverdalen2023-01-17 17:00

Han minns det halvt panikartade arbetet med att bygga skyddsvallar. Men som inte hjälpte. Vattnet steg över dem, och rann in i verkstaden.

– Stora delar av maskinparken blev förstörd och måste bytas ut. Det kostade mig en halv miljon, säger han. Plus flera månaders stillestånd.

När vattnet sedan drog sig undan byggde Anders Peterson rejäla vallar runt verkstaden. Och de verkar stå sig, än så länge i alla fall.

Men oron finns där hela tiden.

– Jag mäter och kollar, till och med att jag går upp mitt i nätterna för att kolla så inget hänt, säger han.

Och det har det inte gjort än så länge. 

– Om bara invallningen fungerar kommer jag att klara mig, säger han.

Men av den fagra ängen vid snickeriet syns inte mycket, både gräsmattan och vedtravarna ligger under vatten och Anders Petersson berättar att den här gången travat veden på ett speciellt sätt, så att den inte ska flyta bort.

Han är besviken på att inga myndigheter, enligt honom, tar tag i saken och ser till börja öppna dammarna nerifrån och sedan växelvis utefter ån.

– På så sätt kan man tappa ur ån utan att det blir översvämningar, säger Anders Petersson. Det måste bli ordning på det här nu, vi kan inte ha det så här.

Han har dock en hel del beröm att komma med till räddningstjänsten, som håller ett vakande öga på utvecklingen och dessutom såg till att få undan träd, grenar och skräp som fastnat under bron vid Bredshultsvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!