Barnfamiljer upprörda – lekplats revs utan förvarning

Plötsligt revs den populära lekplatsen i bostadsområdet – till barnfamiljernas förvåning. "Den var perfekt och passade alla åldrar", säger Mikaela Palm, en av föräldrarna som är upprörda över rivningen.

Marlene Järlebrant, Mellanie Järlebrant, Mathilda Palm, Nova Tidman och Mikaela Palm är några av invånarna som är upprörda över rivningen av lekplatsen i Silverdalen.

Marlene Järlebrant, Mellanie Järlebrant, Mathilda Palm, Nova Tidman och Mikaela Palm är några av invånarna som är upprörda över rivningen av lekplatsen i Silverdalen.

Foto: Jimmy Larsson

Silverdalen2024-06-20 12:45

Gungorna, sandlådan och klätterställningen med rutschkanan. Allting plockades bort från lekplatsen vid Radhusvägen i Silverdalen i måndags. Inte ens parkbänken fick vara kvar, berättar föräldrarna när Vimmerby Tidning besöker platsen.

– Den här lekplatsen har varit här i över 30 år, säger Marlene Järlebrant som berättar att många barnfamiljer bor i området.

undefined
Melanie Järlebrant och Mikaela Palm menar att familjerna i grannskapet hade kunnat bekosta de lekredskap som behövde bytas ut.

Från bostadshusen till lekplatsen är det bara en kort promenad över gräsmattorna.

– Barnen brukar samlas här. Är inte barnen hemma, är de här. Det är en trygghetszon för föräldrarna med, för vi har koll på varandras barn.

Men nu är en tom jordplätt det enda som återstår av den uppskattade samlingsplatsen. 

– Det är jättemånga som leker här. Sist jag såg några här var det typ tio stycken, innan de tog bort den, säger Mellanie Järlebrant, dotter till Marlene.

– "Mella" var bara några månader när vi flyttade in i lägenheten, så hon har alltid haft den här lekparken, säger Marlene Järlebrant.

undefined
Mellanie Järlebrant och Mathilda Palm leker på jordplätten där lekplatsen tidigare fanns i många år.

Enligt föräldrarna gjordes rivningen helt utan förvarning. Ingen information skickades ut till de boende i området.

– Jag förstår att de blir upprörda. De känner att det är deras lekplats, säger Mikael Nilsson, driftchef för gata/park på kommunalteknikförbundet ÖSK.

Samtidigt menar han att det är svårt att göra alla invånare nöjda. Att informera om en sådan fråga beskriver han också som svårt. 

Mikael Nilsson förklarar rivningen med att det har gjorts en översyn av lekplatserna i hela kommunen. Man har tittat på hur många lekplatser som ska finnas, och var det ska göras renoveringar eller nybyggnationer.

– I Silverdalen har vi byggt en ny lekplats vid sporthallen.

Den nya lekplatsen ligger i anslutning till boulebanan, utegymmet och tennisbanan.

– Tanken är att det ska finnas en samlingsplats i samhället.

undefined
En ny lekplats har byggts vid sporthallen i Silverdalen, i anslutning till boulebanan, tennisbanan och utegymmet.

Vissa av de gamla lekplatserna får sedan "självdö", enligt Mikael Nilsson, så länge de inte utgör någon fara.

– När de inte är säkra kommer de att plockas bort.

ÖSK bedömde att lekplatsen vid Radhusvägen var i så pass dåligt skick att den behövde rivas.

– Det är inte bara i Silverdalen som det har tagits bort lekplatser utan det har gjorts på många orter.

Marlene Järlebrant och Mikaela Palm har förståelse för att vissa lekredskap behövde plockas bort eftersom träet var ruttet. Men de tycker inte att det var nödvändigt att riva hela anläggningen.

– Vi i grannskapet hade kunnat gått ihop och köpt något nytt i så fall, säger Marlene Järlebrant.

– De säger att de tar bort lekparker överallt. Jag struntar i det, för jag bor inte i Hultsfred eller Mörlunda eller Vena. Vi vill slåss för den här lekparken. De får slåss för sina egna lekparker. Vi bryr oss om att den här lekparken som våra barn älskar är borta, säger Mikaela Palm.

undefined
"Det är inte bara i Silverdalen som det har tagits bort lekplatser utan det har gjorts på många orter", säger Mikael Nilsson, driftchef för gata/park på ÖSK.

De båda föräldrarna menar att den nya lekplatsen vid sporthallen bara passar för äldre barn. Dessutom är de oroliga för att släppa iväg sina barn dit med tanke på biltrafiken och järnvägen.

– Det känns som att de lämnar oss helt utan lekpark.

Mikael Nilsson har tidigare inte hört talas om att den nya lekplatsen inte skulle vara anpassad för yngre barn.

– Det är något vi får titta på. Det hade jag inte fått till mig innan, säger han.

När ska ni titta på det?

– Vi kommer att titta på det relativt snart.

Ser du någon möjlighet att bygga en enklare lekplats i bostadsområdet?

– Nej, det kommer det inte att bli. Vi hänvisar till den nya lekplatsen.

undefined
I bostadsområdet finns också en gammal fotbollsplan som kommunen inte längre sköter om. Gräset på planen klipps av en av de boende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!