Sedan drygt sex år tillbaka driver Zilei Wu och hans fru Meiqing Lin butiken Nära Dej i Silverdalen. Familjen, som även består av sonen Arwin Kanxuan Wu, flyttade till Sverige från Kina 2017.
De har lagt mycket tid, energi och pengar på att bygga upp verksamheten, samtidigt som de har studerat och lärt sig svenska. Men nu hotas hela familjen av utvisning till sitt gamla hemland.
Zilei Wu har ansökt om förlängt uppehållstillstånd för att bedriva näringsverksamhet i Sverige, men Migrationsverket bedömer att han inte uppfyller kraven för det.
"Migrationsverket kan därför komma att avslå din ansökan. Lämnar du inte Sverige frivilligt kommer du även utvisas", skriver Migrationsverket i ett informationsbrev.
Ännu finns inget beslut, men om Migrationsverket avslår Zilei Wus ansökan tvingas även Meiqing Lin att lämna Sverige inom fyra veckor.
När Vimmerby Tidning besöker butiken träffar vi Silverdalenbon Bjarne Johansson som startat en namninsamling till stöd för familjen.
– Jag är både förbannad och ledsen, säger han angående utvisningshotet mot familjen.
– De är jättetrevliga och ställer alltid upp på folk.
Enligt Bjarne Johansson är butiken välsorterad och innehåller det mesta man behöver.
– Den är jätteviktig. Det här är det enda vi har kvar sedan bruket lade ner. Allt har försvunnit.
Även Hultsfreds kommun, Region Kalmar län, Lönneberga-Silverdalens församling och Coompanion Kalmar län har engagerat sig i frågan. I brev som skickats till Migrationsverket pekar de på butikens betydelse för bygden. Förutom att sälja dagligvaror är butiken bland annat ombud för Postnord och DHL och erbjuder hemleverans av varor till äldre.
– Vi är jättetacksamma för att hela samhället tänker på oss, säger Zilei Wu som berättar att beskedet från Migrationsverket har tagit hårt på familjen.
– Vi är så trötta, säger han uppgivet.
Om Migrationsverket fattar ett negativt beslut måste de både stänga butiken i Silverdalen och sälja huset de har köpt i Hultsfred.
– Vi hoppas kunna hitta en advokat för att överklaga.
Kommunalrådet Lars Rosander (C) är kritisk till Migrationsverkets bedömning i ärendet.
– Låt dessa människor få stanna kvar i Sverige och bidra till samhällsutvecklingen. De tjänar pengar och betalar skatt, säger Lars Rosander och fortsätter:
– Man blir lite förundrad över svensk lagstiftning ibland, hur man kan ifrågasätta människor som lever här, har en väl fungerande integration i samhället och bedriver näringsverksamhet. Som i det här fallet en butik som betyder mycket för orten. Då vill vi naturligtvis ställa upp och stödja dem i deras situation.
Hur mycket betyder butiken för orten?
– En butik betyder alltid mycket för en ort. Det är inte många som står i kö för att bedriva verksamhet, för det är naturligtvis inte någon stor lönsamhet i en mindre butik. Desto viktigare är det att kunna stödja de som verkligen vill och satsar. Samhället har på olika sätt gett ekonomiskt stöd till butiken så att den ska kunna utvecklas. Man blir bedrövad att de ska ifrågasättas på det viset.
Hur vanligt är det att kommunen går in och har synpunkter i ett utvisningsärende?
– Det är inte så vanligt, men det har hänt förut. Vi uttrycker vår vilja och vår syn på det hela som stöd för familjen. Jag kan inte peka på något mer konkret exempel just nu. Men vi slår vakt om våra orter och vår utvecklingspotential. När det kommer sådana här situationer tycker jag det är självklart att agera för att bidra till ett så bra beslut som möjligt.