Stora satsningar på cykelvägar väntar

Äntligen ser det ut som om den efterlängtade gång- och cykelvägen genom Silverdalen kan bli verklighet. Kanske redan nästa år.

Nätet av gång- och cykelvägar i Hultsfreds kommun är på god väg att byggas ut rejält under de kommande åren.

Nätet av gång- och cykelvägar i Hultsfreds kommun är på god väg att byggas ut rejält under de kommande åren.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Silverdalen2022-05-05 10:00

I och med att Trafikverket har åtgärder på gång i Silverdalen, med ny beläggning och annat arbete kan det vara läge att sätta igång också med GC-vägen.

– Det underlättar om vi kan samverka med trafikverket om det här, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

ÖSK ska nu jobba vidare med frågan och komma med en återrapport i höst, så att satsningen kan komma med i budgeten för 2023.

Att få en gång och cykelväg genom Silverdalen är ett gammalt önskemål på orten. I dag är det betongmur på ena sidan, vägräcke med stup på andra sidan om den smala vägen. Det är otäckt trångt för cyklister och andra oskyddade trafikanter.

Tanken är att knyta ihop med den gamla cykelvägen och att man på så sätt får en sammanhängande led hela vägen från Lönneberga.

Tanken på att förlänga GC-vägen ända till Hultsfred har inte givits upp, men den hänger ihop med det planerade bygget av en överföringsledning för vatten och när det blir av, så något datum finns inte.

Kostnaden för cykelvägen genom Silverdalen beräknas till tre miljoner kronor.

Även mellan Målilla och Hultsfred blir det en cykel och gångväg, bekräftar Lars Rosander. Tidigare har det varit bestämt att cykelvägen skulle gå mellan Hultsfred och Kejsarkullen. Men genom att utnyttja och förbättra befintliga vägar kan dt nu bli klart hela vägen.

Mycket tack vare två övergångar på 34-an går det att lösa. Kostnaden är dock oklar, men Trafikverket tar hand om det mesta av notan.'

– Men vi får stå för belysning och annat, säger Lars Rosander. Me jag vet inte vad det kommer att kosta. Men pengar till satsningen kommer att läggas i budgeten för 2024.

För en tid sedan fick kommunen en skrivelse från Målilla Samhällsförening om att de ville ha en gång och cykelväg på gamla banvallen mellan stationen och Emmenäsvägen. En hel del röjning av träd och buskar är gjord, men lite mer jobb behövs. Samhällsföreningen var då beredda att lägga några arbetstimmar, mot att de får stöd av kommunen. 

Kommunstyrelsens arbetsutskott ser positivt på det, och beslutade att höra efter om erbjudandet fortfarande står kvar. Och i så fall kan kommunen skjuta till det som behövs.

Likaså finns önskemål om en gång och cykelväg, mellan Järeda Kyrka och Järnforsen. En sträcka på dryga kilometern. Den föreslås som en fösta etapp i arbetet med en populära promenadrundan runt spången. Pengar till satsningen föreslås till budgeten för 2024.

Att få en gång och cykelväg genom Silverdalen är ett gammalt önskemål på orten.
Att få en gång och cykelväg genom Silverdalen är ett gammalt önskemål på orten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!