Misstanke om anlagda bränder i Silverdalen

På måndagseftermiddagen fick räddningstjänsten larm om en skogsbrand strax utanför Silverdalen. Och strax efteråt upptäcktes fyra brandhärdar till.

Räddningsenheter från Hultsfred, Silverdalen och Mariannelund släckte branden.

Räddningsenheter från Hultsfred, Silverdalen och Mariannelund släckte branden.

Foto: Olof Carlson

Silverdalen2022-05-16 16:26

De fyra senare misstänks dessutom vara anlagda.

– Det ligger nära till hands att tro att även skogsbranden var anlagd, säger räddningschefen Michael Hesselgård i Hultsfred.

Strax efter klockan halv fem anlände räddningstjänsten till platsen och började jobba, enligt räddningstjänstens ledningsoperatör.

undefined
Det brann i terrängen i Silverdalen.

Av allt att döma har branden börjat vid foten av backen intill en gångstig, och sedan spridit sig upp för slänten. Det blev snabbt omfattande.

– Inledningsvis brann det kraftigt med höga lågor, säger Ulf Bowein vid räddningstjänsten.

– Det var i skogsmark i utkanten av samhället som det brann. Det är på en cirka 2000 kvadratmeter stor yta, säger insatsledaren Michael Hesselgård på plats.

Ganska snabbt kunde räddningstjänsten komma runt branden och börja dämpa lågorna och sedan ta itu med eftersläckningen.

– Det brann i en brant så branden spred sig ganska snabbt när den fick fart i uppförsbacken, säger Hesselgård.

Hesselgård berättar att 12 personer ur räddningstjänsten varit på plats för att släcka elden, med personal från Hultsfred och Silverdalen, och med uppbackning av en tankbil från Mariannelund.

En närboende granne såg rökpelaren i skogen och slog larm.

– Det var tur att jag upptäckte det i tid. Jag satt på verandan och upptäckte att det började ryka från skogen så jag ringde efter räddningstjänsten säger han.

Kort efteråt upptäcktes ytterligare fyra bränder vid järnvägsstationen, alldeles i närheten av platsen där skogsbranden härjat.

– Det är bara slumpen som gjort att de inte blivit större, säger Hesselgård.

De här fyra bränderna misstänks vara anlagda. En i en järnvägsvagn, några gamla stolar och i en träskiva glödde det fortfarande när räddningstjänsten hittade den.

– Det är oroväckande, säger Hesselgård, med tanke på att brandriskvärderna är höga just nu. Därav eldningsförbudet. Men jag är lite orolig för att det kommer att fortsätta, att det är någon som smyger runt och tänder på. 

Han berättar också att polisen var i Silverdalen och gjorde en undersökning under måndagskvällen, men än har han inte hört något resultat av det. 

– Men det var tur att grannarna upptäckte det hela i tid, säger Michael Hesselgård. Annars kunde det lätt ha blivit större. Vi kunde fått vara kvar där i flera dagar, om det vill sig illa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om