22 316 solpaneler ska sättas upp på fastigheten Faggemåla 8:3 utanför Silverdalen. Anläggningen väntas få en effekt på 13,6 megawatt, vilket kan jämföras med solcellsparken på Hultsfreds flygplats som får en effekt på 100 megawatt.
Ett samråd med länsstyrelsen genomfördes förra året.
– Vi har inte haft några synpunkter från närboende. Närmaste hus är cirka 350 meter bort, men området är i dag helt omgärdat av skog, säger Gustav Alberius.
Länsstyrelsen har förelagt Turn Energy att vidta flera försiktighetsåtgärder, och ser inga större risker för skador på naturmiljön om åtgärderna följs.
– Det som kvarstår för oss är att få nätanslutning ifrån Eon. Där väntar vi fortfarande på de sista stegen i den processen, säger Gustav Alberius.
Byggstarten dröjer troligen till andra halvan av 2026.
– Som det ser ut nu räknar vi med att vi ska kunna ta parken i drift i början av 2027.
Ytan där solpanelerna ska installeras är på 18,9 hektar, men totalt sett arrenderar företaget ett skogsområde på 22,6 hektar.
"Söder om den planerade solcellsanläggningen finns enligt artportalen den fridlysta arten sandödla", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.
Enligt länsstyrelsen krävs ingen dispens från artskyddsförordningen, men blottad sand ska lämnas på lämpliga platser för att gynna arten.
– Vi har sett en möjlighet att skapa habitat för sandlevande djur och insekter. Det försöker vi generellt sett att göra, säger Gustav Alberius.
– När vi bygger en solpark påverkar vi den naturliga miljön. Vi försöker att påverka den så lite som möjligt, och där vi kan försöker vi även att göra insatser som blir positiva för den biologiska mångfalden på platsen.
Turn Energy siktar på att sälja elen som produceras i anläggningen till lokala företag.
– Vi letar efter lokala företag som är intresserade av att köpa lokalproducerad energi ifrån en solpark i Hultsfredstrakten.
Hur fungerar det i praktiken när man säljer el från en solpark till ett specifikt företag?
– Det vi gör är att vi skriver ett PPA-avtal, ett power purchase agreement, som är ett fastprisavtal där företaget förbinder sig att köpa energi ifrån solparken under en längre period, ofta i alla fall tio år, till ett fast pris.
Men är det möjligt att leverera elen till ett specifikt företag?
– Ja, absolut. Vi använder elnätet som transportör naturligtvis, men genom att vi kopplar ihop kundens förbrukning med solparkens produktion så kan vi säkerställa att elen som produceras på solparken används av kunden. Man behöver inte ligga direkt granne med solparken, utan det sköter elnätet åt oss.
Har ni möjlighet att sälja elen även till företag som ligger väldigt långt ifrån Hultsfred?
– Ja, potentiellt sett kan vi göra det. Man brukar försöka hålla sig inom samma elnätsområde, men förutom det kan vi sälja energi både till företag nära och långt bort. Men det finns ett lokalt värde att som verksamhet kunna peka på att vår energi produceras från den här parken utanför Hultsfred. Man kan till och med sätta upp skyltar och marknadsföra sig med solparken och visa på att vi tar ansvar, vi tror på förnybar energi och gillar låga energikostnader naturligtvis.
Kommer ni att äga solcellsparken?
– Ja, det räknar vi med att göra. Vi utvecklar och bygger solcellsparker, och sedan förvaltar vi dem långsiktigt och säljer energin till företag. Vi räknar med att äga solparken långsiktigt i 40 år.