Kvinna uppringd av företag som ville rengöra fläkten

En äldre kvinna i Silverdalen har gjort en polisanmälan om att hon blivit uppringd av ett företag som ville rengöra hennes spisfläkt.

En kvinna i Silverdalen har hört av sig till polisen och berättat att hon blivit uppringd av en firma som ville rengöra hennes spisfläkt. Men när hon ångrade sig, gick det inte att ringa tillbaka.

En kvinna i Silverdalen har hört av sig till polisen och berättat att hon blivit uppringd av en firma som ville rengöra hennes spisfläkt. Men när hon ångrade sig, gick det inte att ringa tillbaka.

Foto: Arkivbild

Silverdalen2021-09-04 13:00

Uppringaren gjorde klart att det är ett lagkrav att spisfläkten ska göras ren med vissa intervaller. Och det hela resulterade i att kvinnan bokade ett besök av företaget. Men ganska snabbt ångrade hon sig och försökte ringa tillbaka och avboka tiden.

– Men då visade det sig att företaget ringt från ett hemligt nummer, säger Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn. Så det gick inte att ringa tillbaka.

Michael Hesselgård, räddningschef i Hultsfred, är långt ifrån obekant med det här fenomenet. Det händer titt som tätt att han blir uppringd av personer som haft samtal från "fläktrengöringsfirmor".

– De ger ofta intryck av att komma från någon myndighet och en uppfattning om att det är lagkrav på att fläktar ska rengöras, säger han. Det stämmer, plan- och bygglagen säger att spisfläktar ska rengöras med viss intervall. Men lagen säger inget om vem som ska göra det. Man kan be sin vanliga sotare, eller helt enkelt göra det själv. Det går precis lika bra. Det viktiga är att det blir gjort.

– Vill man inte göra det, tycker jag man ska begära in offerter från några olika företag, fortsätter han. Det finns många seriösa företag som jobbar med det här också.

Räddningstjänsten i Hultsfred har tidigare gått ut på sina sociala medier och pekat på att det finns andra alternativ, än att anlita någon av de här firmorna, som inte sällan vänder sig till äldre och erbjuder sina tjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!