170 personer i protest mot ÖSK:s planer på ökat uttag

Planerna på ett ökat uttag av vatten från ÖSK:s brunnar i Silverdalen har skapat oro för sämre vattenkvalité. Protestlistor har cirkulerat, och 170 personer i Silverdalen/Lönneberga har skrivit på.

ÖSK söker nya vattendomar för att få ta ut mer vatten ur brunnarna. Något som oroar 170 personer i Silverdalen och Lönneberga, som oroar sig för att åvatten ska leta sig in i systemet.

ÖSK söker nya vattendomar för att få ta ut mer vatten ur brunnarna. Något som oroar 170 personer i Silverdalen och Lönneberga, som oroar sig för att åvatten ska leta sig in i systemet.

Foto: OLOF CARLSON

Silverdalen2022-04-29 15:17

Listorna överlämnades i samband med att Mark- och miljödomstolen i Växjö höll förhandling i ärendet på kommunhuset i Hultsfred.

Farhågan bland Lönneberga- och Silverdalenborna är att dricksvattnet ska bli betydligt sämre.

– I dag är det fint grundvatten som används, säger Magnus Danielsson, ägare till Silverdalens bruk. Men om uttaget ökar mer än vad brunnen tål, sjunker nivån så mycket att vatten från Silverån kan tränga in. Det finns dessutom risk att lakvatten från den gamla deponin kan läcka in.

Den risken har gjort att han satt sig emot ett utökat uttag och som företagare är han orolig för att ett utökat vattenskyddsområde skulle påverka möjligheten att driva verksamhet i Silverdalens pappersbruk. 

I stället förespråkar han en annan lösning, att nya brunnar borras lite längre bort från ån.

– Det skulle minska riskerna betydligt att åvatten infiltreras i brunnarna, säger han. Men det alternativet är inte utrett.

Bakgrunden till förhandlingen i Mark- och miljödomstolen är att kommunalteknikförbundet ÖSK söker en vattendom för att få ta ut vatten ur de "nya" brunnarna i Silverdalen. Och samtidigt passar på att begära tillstånd att öka uttaget, så att det räcker som reservkälla även för Hultsfred. Vattentäkten i Hultsfred ligger ju alldeles intill två stora vägar. Därför planeras en överföringsledning mellan de båda orterna.

– Men om inget händer kommer vi inte att behöva utnyttja reserven, säger David Nelson, driftschef på VA-verket i Hultsfred. Men vi vill ha den marginalen som säkerhet.

Hur det går med vattendomen återstår dock att se. Dom i målet kommer att meddelas 28 juni.

– Men får vi tillstånd till ett större uttag måste vi ju också justera vattenskyddsområdet, säger David Nelson.

– 170 namn har ju respekt med sig, säger David Nelson, men mycket mer än så kan jag inte säga. Jag har inte sett listorna eller kan bemöta dem.

De "nya brunnarna" i Silverdalen har funnits i lite drygt tio år vid det här laget och an någon anledning har vattendomar saknats för att använda dem. Den gamla brunnen däremot, har alla papper klara.

– Det är därför vi söker en vattendom på de nya brunnarna också, säger David Nelson. Som i övrigt inte vill kommentera det hela, förrän han har vattendomen i handen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!