Lina Isaksson, som tidigare bodde i Silverdalen tillsammans med föräldrarna och två äldre syskon, har alltid tyckt om att skriva. Det i kombination med ett stort intresse för nyheter och samhällsfrågor över lag blev avgörande. Journalistiken vann över juridiken när hon gjorde sitt yrkesval efter att ha sjungit om "studentens lyckliga dar" tillsammans med klasskamraterna på Stålhagsskolan, som gymnasiet hett då.
Vid 40 års ålder har Lina Isaksson hunnit med att jobba både som lokaljournalist och utbilda journalister på universitetet i Kalmar, där hon förövrigt tog sin egen journalistexamen, innan kommunikationen tog över 2011. Hon gjorde tydliga avtryck som informationsansvarig på polismyndigheten i Kalmar, följt av en tvåårig avstickare till länsstyrelsen, där hon jobbade nära landshövding Stefan Carlsson som kommunikationschef, för att gå vidare till en ny tjänst som presschef för polisen i region syd.
Spännande jobb, var och en på sitt sätt, som har en viktig gemensam nämnare.
– Jag har märkt det, att det är angeläget för mig att få jobba där det finns själ och hjärta. Att få jobba med engagerade människor, säger hon.
Lina Isaksson har njutit av en lugn och skön jul tillsammans med sina nära och kära och det efterföljande årsskiftet blev i allra högsta grad speciellt. I sin månadsgamla roll som kommunikationsdirektör på landstinget får hon vara med och skapa nya Region Kalmar län, som bildades den första januari när landstinget och regionförbundet slogs samman.
– Där har jag tre huvuduppdrag som kort består av att jobba på kommunikationsenheten som chef över 25 medarbetare med ansvar för arbetsmiljö-, verksamhets- och budgetansvar. Jag ingår i regiondirektören Ingeborg Erikssons stab, som stöd i hennes och övriga chefers arbete inom landstinget och tredje uppdraget består av att leda och driva kommunikationsarbetet i stort. Plus att jag är inne och petar lite i pressfrågor vid kriskommunikation när det behövs.
Ett spännande jobb?– Ja, mycket. Och stimulerande. Jag kommer ju i kontakt med väldigt många olika delar: allt ifrån hälsocentraler till Kalmar Länstrafik, folkhögskolor och kulturverksamhet, tre sjukhus och primärvården. Så uppdragen sträcker sig från hur vi blir mer tillgängliga digitalt sett till hur länstrafiken fungerar. Landstinget svarar för viktig samhällsverksamhet som berör oss alla i olika skeden i livet, ingenting är oviktigt.
Jag skulle säga att flera stora medialt uppmärksammade händelser under din tid på polisen gjort dig rätt välkänd i länet?– Ja, jo så är det nog. Jag jobbade ju intensivt och hördes ofta i media under dubbelmorden på Öland, Hells Angels överfall på personer från en lokal mc-klubb i Smedby och inte minst under pedofilärendet i Högsby kommun. Det fick ju väldigt stort medialt genomslag. Inte bara lokalt, utan även nationellt och utanför landets gränser. Det ingen visste när mannen greps var att det inte bara rörde sig om ett barn, utan 14 mellan två och sex år. Så det blev större än vad någon kunde föreställa sig och det fanns förstås väldigt mycket oro hos föräldrarna, som inte visste om deras barn var utsatta. I en sådan situation är det oerhört viktigt att vara så transparant det går, då behovet av information är stort både hos invånare och media.
Hur hanterar man egentligen en sådan jobbig sak, för egen del?– Sådant här kan ingen jobba med utan att bli berörd. Det gäller att ha stadiga ben att stå på, och någonstans drivs man ändå av att göra ett bra jobb. Och det finns en väldigt proffsig organisation inom polisen, som är van att hantera tuffa saker och erbjuda avlastningssamtal.
– I sådana stunder blir stallet en plats jag kan "fly" till, det är viktigt för balansen i livet. Där, hos min häst Qino, kan jag alltid landa och hämta kraft och energi, tillägger Lina Isaksson.
Det är inte lika känsloladdat nu, som kommunikationsdirektör på Region Kalmar län?– Inte riktigt på samma sätt, även om det finns jobbiga bitar i den här rollen också. Det är ändå en verksamhet som hanterar liv och död så mitt arbete där är lika angeläget som hos polisen, tänker jag.