Vart tog vattnet vägen? Det är tomt i dammen

Det dammar om dammen... Ja nästan i alla fall. Under flera dagar nu har vattnet i bruksdammen i Silverdalen varit borta.

Att det inte finns så mycket vatten i dammen beror på att Mark och Miljödomstolen varit och synat anläggningen sedan bruket överklagat ett beslut i länsstyrelsen. Men nivåerna kommer att återhämta sig.

Att det inte finns så mycket vatten i dammen beror på att Mark och Miljödomstolen varit och synat anläggningen sedan bruket överklagat ett beslut i länsstyrelsen. Men nivåerna kommer att återhämta sig.

Foto: OLOF CARLSON

Silverdalen2020-06-22 10:00

Många har reagerat, och undrat hur det kommer sig. Och varför man gör så.

– Det beror på, säger pappersbrukets ägare Magnus Danielsson, att mark- och miljödomstolen och länsstyrelsen gjort syn på hela anläggningen. Och för att de skulle kunna göra det, fick vi order om att sänka vattennivån.

Den här synen på plats är resultatet av ett överklagande av ett tidigare beslut i länsstyrelsen, som sa nej till en återuppstart av elproduktionen i Silverdalen. Men Magnus Danielsson, vars mål är att få med anläggningen i den nationella Vattenkraftplanen, överklagade beslutet.

– Det var väldigt mycket arbete med det, säger han, man skulle fylla i en hel massa uppgifter för att komma med i planen. Vår anläggning är ju byggd för vattenkraftproduktion redan 1921-1922. 

undefined
Ett och annat strandfynd dyker upp när vattnet i Silverån sjunker undan.

Det blev en omfattande granskning av anläggningen i Silverdalen. Såväl uppströms och nedströms. Och Danielsson fick tillfälle att förklara.

För hans del är det viktigt att dammen kommer med i planen. Annars är risken stor att den inte får vara kvar. Länsstyrelsen avslog den ansökan, och Magnus Danielsson överklagade.

– Kriterierna för att komma med i den nationella planen är att det antingen produceras elkraft nu, eller att anläggningen är byggd för det, säger Lina Bladfors på länsstyrelsens vattenenhet i Kalmar.

Hon var med på den här synen och tittade på anläggningen tillsammans med miljödomstolen.

– Men jag har inga kommentarer nu, säger hon, jag vill avvakta domstolens avgörande som kommer nu i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!