Vatten i reserv leds från Silverdalen

Vatten från Silverdalen kan bli räddningen för Hultsfred, om torkan sätter in på allvar i framtiden. Just nu pågår projekteringen för en överföringsledning.

Vattenverket i Silverdalen kommer att få nytt jobb. I framtiden ska det bli en tryckstegringsstation. Men först ska det grävas ledningar.

Vattenverket i Silverdalen kommer att få nytt jobb. I framtiden ska det bli en tryckstegringsstation. Men först ska det grävas ledningar.

Foto: OLOF CARLSON

Silverdalen2020-06-20 10:00

– Tanken är att vattentäkten i Silverdalen ska kunna fungera som reserv för Hultsfred, säger David Nelson Driftschef för vatten och avlopp på Östra Smålands kommunalteknikförbund. Likaväl som Hultsfred blir reserv för Silverdalen. För några år sedan var det inget någon tänkte på, att det kunde komma att behövas reservvattentäkter. Men nu blir det bara mer och mer aktuellt.

Projekteringen för den ganska långa överföringsledningen är i full gång, och David Nelson hoppas att den ska bli klar någon gång i vinter. 

– Det är ett stort projekt, berättar han, eftersom det är dubbla ledningar som ska dras. Det blir en ledning för råvatten från Silverdalen till Hultsfred, säger David Nelson. Sedan blir det en ledning för att leda dricksvatten från Hultsfred till Silverdalen.

Samtidigt blir det en ombyggnad av vattenverket i Silverdalen, som i stället blir en tryckstegringsstation, som ökar trycket på vattnet ut till hushållen.

– Vi vill minska antalet vattenverk i kommunen, säger David Nelson, eftersom det kräver en del arbete och tillsyn.

Eftersom dricksvattnet är ett livsmedel, krävs det noggrann tillsyn av vattenverken. Och det blir en hel del åkande som man vill komma ifrån.

I samband med diskussionerna om den här ledningen har det också talats en hel del om att passa på att bygga en efterlängtad cykelväg mellan Silverdalen och Hultsfred. Ovanpå vattenledningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!