Ville göra något helt annat – tog över ortens mack

Hon var hemkunskapslärare, han underhållsmekaniker. Längtan efter att göra något annat fick helt enkelt Emelie Sandström och Niklas Johansson att gå och fråga om de fick köpa macken på orten.

Emelie Sandström uppskattar att hon lägget runt 70 procent av tiden på att laga stenskott och byta vindrutor. Men sedan hon och maken Niklas Johansson tog över Repex har de breddat verksamheten med allt från att serva och laga bilar till att byta däck och tvätta bilar. "Vi vill vara så lyhörda vi kan, på vad folket efterfrågar", säger hon.

Emelie Sandström uppskattar att hon lägget runt 70 procent av tiden på att laga stenskott och byta vindrutor. Men sedan hon och maken Niklas Johansson tog över Repex har de breddat verksamheten med allt från att serva och laga bilar till att byta däck och tvätta bilar. "Vi vill vara så lyhörda vi kan, på vad folket efterfrågar", säger hon.

Foto: Charlotte Madestam

Silverdalen2021-10-31 09:00

Livet tog en helt annan vändning, när paret fick ett ja från Repex tidigare ägare, Ingemar Bernljung, som gärna sålde företaget han drivit i 18 år till någon som var beredd att satsa vidare.

Nu var det här med bilar och att meka inget nytt för Emelie Sandström och Niklas Johansson. Som hänförda folkraceåkare lägger de mycket tid på att skruva med bilar. Nu är intresset också deras jobb.

– Vi tog över vid årsskiftet, då hade jag gått vid sidan av sedan september 2020. Ingemar har varit en väldigt viktig mentor, säger Emelie.

undefined
Niklas Johansson och Emelie Sandström ville göra något totalt annorlunda och blev ägare till Repex i Silverdalen. Sedan de tog över vid årsskiftet har de målat om, både in- och utvändigt, investerat i nya portar, verktyg, utrustning till rutorna och ny luftvärmepump. Till höger: Daniel Johansson och Jennifer Ehlin som är en stor hjälp i firman.

Emelie jobbar heltid på macken medan Niklas är inhyrd på olika företag, bland annat Lönneberga Mekaniska Verkstrad och IKEA Industry.

– Det är väldigt tacksamt, utan den möjligheten hade det inte gått, inte när vi börjat om från början med allt, säger Niklas.

Ingemar Bernljung hade dragit ner på verksamheten, till att bara laga stenskott och byta bilrutor. 

Nu har makarna breddat verksamheten till att även innehålla allt från att reparera, serva bilar och byta däck till tvätt och rekond. Det har till och med kommit förfrågningar om de kan bygga Epa-traktorer, men tiden har inte riktigt räckt till det. Inte så här i inledningen.

undefined
Niklas Johansson, närmast kameran, lägger så mycket tid han kan i bilverkstaden, vid sidan av sina jobb som inhyrd på bland annat Lönneberga Mekaniska Verkstad och IKEA Industry. "Det har varit räddningen till stora delar, en väldig trygghet när man blir egenföretagare".

"Åtta timmars arbetsdag" finns inget som heter för egenföretagare, har de märkt. Det Emelie inte hunnit på dagen, löser Niklas på kvällen. Utöver de egna timmarna har de god hjälp av David Johansson och Jennifer Ehlin.

– Vi har ärligt haft lite svårt för att begränsa oss, samtidigt som vi varit måna om att komma igång bra. Vi har blivit så otroligt bra bemötta och fått långt bättre snurr på verksamheten än vi vågade hoppas. Vi känner verkligen att folk uppskattar att vi tog över och att macken fick vara kvar på orten, så vi har gärna velat bjuda tillbaka på de som behöver vår hjälp. Oavsett klockslag.

undefined
"Vi har blivit så otroligt bra bemötta och fått långt bättre snurr på verksamheten än vi vågade hoppas", säger Emelie Sandström, som förväntar sig att däckbytena inför vintern ska komma igång på allvar framöver.

Stenskott och byte av rutor är fortfarande det stora, 70 procent av verksamheten, uppskattar Emelie, som avlagt två gesällbrev, som bevisar hennes kunskaper inom det.

Nu är utmaningen, tycker de, att hitta de tjänster som folk vill ha och utveckla företaget med det. 

– Vi ska ha invigning den 7 november. Utöver att vi vill visa våra nyrenoverade lokaler hoppas vi även få svar på vad som efterfrågas. Vi har själva en massa idéer. Exempelvis bygger vi folkracebilar på fritiden, det kan vi också plocka in i firman om förfrågan kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!