Sju sorters kakor räcker inte

Ett äkta gammeldags kafferep ska innehålla sju sorters kakor. När Clara Rylander skapade sin kakbuffé på Rokulla Pensionat räckte dock inte sju på långa vägar. "Vi har minst 30 sorter på buffén och det är bland det roligaste som finns för en baknörd som mig", säger Clara Rylander.

Citronmarängpajen är en av de mest uppskattade på buffén.

Citronmarängpajen är en av de mest uppskattade på buffén.

Foto: Magnus Strömsten

Rokulla2019-07-19 09:00

Sedan nio år tillbaka driver Clara Rylander Rokulla Pensionat som är beläget ett par kilometer utanför Mariannelund. Gården har anor från början av 1900-talet och fungerade först som fattigstuga och senare ålderdomshem. För tre år sedan föddes idén att servera en kakbuffé och responsen blev överväldigande.

– Inför upptäckardagen 2017 provade vi för första gången. Tanken var att göra något för att få folk i trakten att hitta hit och uppleva den mysiga miljön. Jag har ett stort intresse för att baka och roar mig ofta med det på fritiden. Därför föll valet på att göra en kakbuffé och vi fick en väldig respons direkt. Det kom 200 gäster den första dagen och vi fick slita hårt för att brygga mer kaffe och hålla faten med kakor fyllda. Vi hade dock väldigt roligt också och bestämde oss tidigt för att fortsätta, säger Clara Rylander.

Sedan dess har kakbuffén dukats fram varje söndag i juli de tre senaste åren.

Hur kom ni fram till att sju sorters kakor inte räckte utan att det skulle vara 30?

– Börjar man tänka efter så finns det bra mycket mer än bara sju sorters klassiska kakor. Jag ville ha med så många som möjligt och då landar man på mellan 30 och 35 sorter, säger Clara Rylander.

Finns det någon som lyckats smaka alla sorter?

– Många har försökt, men det är nog bara någon enstaka som har lyckats.

Men känns det inte lite provocerande med ett koncept som bygger på frossande i socker och fett?

– Nja, det tycker jag inte. Vi ser det mer som ett julbord, ett tillfälle när man får tillåta sig att frossa lite, så kan man vara nyttig resten av tiden. Vi har faktiskt stamgäster som kommer och lägger upp en strategi, man smakar många kakor – fast inte alla vid samma tillfälle. Om någon tycker det är provocerande får vi väl vara det.

Clara har själv lyckats gå ner imponerande 50 kilo på ett år, efter en gastric bypass. Att hålla vikten i det här jobbet är förstås en prövning.

– Jag måste förstås provsmaka, men bara lite. Jag plågar andra i min närhet istället. Och efter operationen har jag svårt att tåla socker och fett i större mängd, så det hjälper motivationen på traven.

Att baka så mycket tar tid och kräver planering.

Hur lägger ni upp arbetet?

– Det är jag och min mamma Christina som sköter bakningen. Vi börjar ett par dagar innan för att kunna servera så mycket nybakat som möjligt. Sedan jobbar vi metodiskt enligt ett väl inarbetat upplägg för att få till allt i tid, säger Clara.

Vilka utmaningar har det varit att driva verksamhet långt ute på landsbygden?

– Svårigheten var att köket inte var anpassat för det här och att kaffebryggarna inte räckte. Men att få folk att hitta ut på landet har gått bättre än vi trodde.

På sommaren lockas turister till Rokulla Pensionat för att uppleva miljön från Astrid Lindgrens sagor.

– Står man på översta våningen på huset kan man se till Mariannelund. Sedan är det nära både till Katthult och Bullerbyn.

I trädgården på Rokulla Pensionat kan gästerna prova sig igenom alla sorters kakor.
I trädgården på Rokulla Pensionat kan gästerna prova sig igenom alla sorters kakor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!