Konny och Birgitta fick kulturpris

Konny och Birgitta Lindgren, två av eldsjälarna i Norrgrändens Bygdeförening, har belönats med Högsby kommuns Kulturpris.

Skälsbäcks skolmuseum är navet i verksamehten. Nu belönas Konny och Birgitta Lindgren för sitt 50-åriga arbete i föreningen.

Skälsbäcks skolmuseum är navet i verksamehten. Nu belönas Konny och Birgitta Lindgren för sitt 50-åriga arbete i föreningen.

Foto: Olof Carlson

Skälsbäck2018-12-07 10:44

– Det känns verkligen roligt att bli ihågkommen så här, tycker Konny Lindgren, som är ordförande i föreningen. Både Birgitta och jag har varit med sedan föreningen bildades.

Och det är imponerande i sig, eftersom föreningen firade 50-årsjubileum i somras.

Föreningen bildades för att ta över byns skolhus. Skolan hade stått tom sedan 1958 och hade så smått börjat förfalla och när det blev aktuellt att slå ihop Fagerhults och Högsbys kommuner skulle skolan säljas.

Då tog fullmäktigeledamoten Gustav Åkesson initiativ till att bilda bygdeföreningen och ringde ihop byborna, för att bilda en interrimstyrelse.

– Vi fick köpa skolhuset för 2 000 kronor, berättar Konny Lindgren, samtidigt som vi fick ett bidrag på 2 000 till renoveringen.

Finansieringen av driften svarade inledningsvis traktens syföreningsdamer för, och den årliga auktionen var den främsta inkomstkällan.

Men nu är det ingen överdrift att påstå att föreningen lever på kroppkakor. Den stora kroppkakefesten lockar stora skador besökare.

– I år gjorde vi 1 700 kroppkakor, och de gick åt allihop, säger Konny Lindgren.

Navet i verksamheten är dock skolmuseet, som även det lockar många besökare på året.

– Vi har runt 3 000 besökare varje år, säger Konny Lindgren. Det är mycket med tanke på att vi bara är 50-60 personer som bor här i området.

Kommunens Kulturpris går alltså till eldsjälarna Lindgren. Föreningen i sig uppvaktades av kommunen i samband med 50-årsfirandet i somras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!