Ett superbt bilval

Superb är ett superlativ och innebär att något är ypperligt eller utsökt. Hur ofta har vi inte hört stjärnkocken Leif Mannerström rekommendera en superb skaldjurssoppa eller livsnjutaren Bengt Frithiofsson berömma ett superbt dryckesval. Ordet används flitigast inom gastronomin, men nu ska det bli ändring på det. Skoda Superb är en utsökt familjelimousine som erbjuder störst utrymme per krona. Ett superbt bilval!

Foto:

Skoda2008-07-01 06:50


Skoda har en lång tradition att falla tillbaka på när det gäller att tillverka stora lyxbilar. Tja, det är faktiskt sant! Fabriken startade 1925 och gjorde sig snabbt känd bland jetseten för sina exklusiva bilar, vilka då jämfördes med Rolls-Royce. Under tiden bakom järnridån inriktades tillverkningen på jordnära bruksbilar, men efter murens fall och Volkswagens uppköp så har modellutbudet präglats av förnuftiga mellanklassare. Nu är det dags att återgå till rötterna.

Öppnar nya dörrar
Låt oss på direkten konstatera att ingen annan bil ger lika mycket benutrymme för pengarna. Skoda Superb är inget annat än en 484 centimeter lång familjelimousine med fantastiska bensträckarmöjligheter från 209 900 kronor. Nej, du behöver inte gnugga dig i ögonen - du läste rätt! Men det finns också andra egenskaper som får oss att häpna, exempelvis finurliga Twindoor. Ett problem som många tillverkare brottats med är hur man ska lyckas kombinera elegansen hos en sedan med de praktiska egenskaperna hos en femdörrarsbil. Skoda har som första tillverkare i världen löst detta genom att konstruera en "dubbel baklucka". Om du vill lägga mindre föremål i bagaget öppnar du helt enkelt bakluckan som på en vanlig sedan. Men har du större laster så kan hela bagagerummet, inklusive bakrutan, öppnas precis som på en halvkombi. Genialt är ordet.

Färgar tillvaron
Var är då Skoda Superb mest bekväm: i framsätet (med den snygga instrumenteringen) eller utsträckt och försoffad i baksätet? Tja, man sitter faktiskt utmärkt på båda ställena och är omgiven av en mängd finesser. Vad sägs om paraplyhållare i den vänstra bakdörren och golvmattor med fotstöd? Under huven erbjuds en hel palett av motorer, tre bensindrivna och två dieslar. Låt oss börja med bensinarna: minstingen är på 1,4 liter och 125 hästkrafter medan toppversionen har en 3,6-liters sexa med fyrhjulsdrift på 260 kusar.
Den förväntande storsäljaren är dock mellanmotorn på 1,8 liter och 160 pigga hästkrafter. Maskinen passar bilen perfekt och bjussar på imponerande kraft, låg förbrukning och finfina vägegenskaper. För alla dieselfantaster erbjuds tvålitersmaskiner på 140 eller 170 hästkrafter. Om du undrar över testbilens färg så heter den "Rosso Brunello" och är unik för Superb. Bengt Frithiofssons målande beskrivning hade förmodligen låtit så här: en superb sammansättning med inslag av röda körsbär, plommon och brända russintoner. Fem lysande solar!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!