Lagom "tjeck" laståsna

Längs serpentinvägarna vid den vackert belägna Gardasjön i Italien färdas vi i en "tjeck" mellankombi som ska ta marknaden med storm. Nya Skoda Rapid Spaceback ska nämligen fylla gapet mellan lilla Fabia och den större Octavia. Det rör sig med andra ord om en lagom stor kombi till ett lagom pris och bilen känns som gjord för den svenska marknaden. Här är ju alltid lagom bäst.

Foto:

Skoda2014-07-11 04:05


I Verona vajar den "svenska flaggan" ikapp med vinden. Ja, stadens flagga är nämligen en identisk kopia av vår egen med ett gult kors på blå botten. Vi känner oss med andra ord som hemma i den gamla kulturstaden i norra Italien och så gör också den Skoda Rapid Spaceback vi rattar.

Tydliga släktskapDen eleganta designen ger en känsla av koncernbrorsan Audi A3 Sportback och i grillen sitter Skodas nya emblem i krom på svart botten. Mannen bakom designen av Rapid Spaceback är ingen mindre än Jozef Kaban. Låter namnet bekant? Nja, kanske inte men säger vi istället att den unge slovaken ritat Bugatti Veyron lyfter nog de flesta på ögonbrynen. Vad skiljer då "vanliga" Rapid från Spaceback-versionen? Jo, inte särskilt mycket. Fram till B-stolpen är de i stort sett identiska men efter är designen ny och man ser tydliga släktdrag med storebror Octavia. Inredning och instrumentering är densamma som i vanliga Rapid liksom de bekväma sätena. Bagageutrymmet är generöst och här kan du lasta upp till 415 liter eller 1 380 om man väljer att fälla baksätet. Alla bilar säljs med utrustningsnivån Elegance i kombination med två extra paket. Väljer du till Style Plus för 16 100 kronor så ingår bland annat 17-tums aluminiumfälgar, xenonstrålkastare, panoramaglastak och tonade bakrutor. Hostar du upp ytterligare 5 800 så blir det även lätt att hitta då bilen förses med navigation.

Mer för pengarnaVill du köra med bensin i tanken erbjuds tre motorer på 86, 105 respektive 122 hästkrafter. Föredrar du istället diesel så finns två oljebrännare på 90 respektive 105 hästar. Lite längre fram kommer även Rapid Spaceback i snålutförandet "GreenLine", då med en förbrukning på blott 0,38 liter milen. Smarta lösningar har alltid varit Skodas signum och ett par av dessa är ett bagagerumsgolv i två nivåer samt den vändbara bagagerumsmattan med textil på ena sidan och gummi på den andra.
Men även den smarta isskrapan som har sin plats innanför tanklocket finns kvar. Med full pott i Euro NCAP:s krocktester och en prislapp som startar från 154 900 kronor gör det nya Skoda Rapid Spaceback till en bil att räkna med. Man brukar säga att man får det man betalar för, men i det här fallet får du faktiskt mer!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!