Slöjan berövar flickor deras barndom

Vi inom SD Vimmerby har nu haft en motion uppe i kommunfullmäktige om förbud mot huvudbonad under skoltid.

Insändare2019-10-08 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi tyckte det var mer rättvist för alla elever om huvudbonad förbjöds än att peka ut och särbehandla en grupp elever, nämligen flickor som är tvingade av föräldrarna att bära slöja. Men tyvärr blev det avslag på den. 

Varje dag färdas många elever till våra skolor runt om i kommunen. En del har keps på sig, en del har mössor, en del är barhuvade, men så finns det en grupp elever som är tvingade hemifrån att sätta på sig en slöja dels på grund av föräldrarnas religion men också för att håret kan väcka känslor hos det motsatta könet så pojkarna blir attraherade. 

Det är högst oroväckande och ett svek mot alla barn som lever i en hederskontext. Skolan och förskolan är för många den enda platsen där man får lov att känna sig som barn och när vårt samhälle sviker och  inte står på barnens sida, då sviker samhället. 

Hur känns det för flickan som bär slöja att inte kunna leka frisör och låta andra barn göra frisyrer på henne, hur känns det att inte stolt kunna visa sitt nyinköpta hårspänne för andra, hur känns det för flickan att se andra barn springa omkring på skolgården och se hur vinden tar tag i deras hår? 

Leken är väldigt viktigt för lärandet och utvecklingen men då en del barn inte kan ta del av alla lekar, ja, då sviker samhället och motverkar integration samt medverkar till diskriminering och särbehandling. 

Vi har religionsfrihet i Sverige som innebär rätten att utöva sin religion men också människans rätt att slippa densamma. Naturligtvis ska även barnen ha religionsfrihet men de ska inte utsättas för indoktrinering vilket är fallet när föräldrar tvingar sina barn att bära slöja. 

Barnen ska slippa bli pådyvlade någon religion tills man blir tillräckligt mogen att själv kunna ta ställning vilken religion man vill tillhöra. Alla har rätt till sin barndom och då är det beslutsfattarna plikt att stå upp för våra grundläggande värderingar och jämställdhet mellan könen. 

Slöjan berövar flickor deras barndom och rätten att leva på samma villkor som alla andra. Vi får aldrig värdera föräldrarnas religionsfrihet högre än barnets bästa.