Åska och typiskt sommarväder väntar

Åska och sen typiskt svenskt sommarväder. Det är vad Småland bjuder på vädermässigt denna vecka.

Arkivbild från ett tidigare åskoväder.

Arkivbild från ett tidigare åskoväder.

Foto: Johan Nilsson/TT

Småland2018-07-09 09:58

– Ikväll blir det lite mer spännande väder. Just för Smålands del blir det en hel del regn och åskskurar. Främst är det Jönköpings län som drabbas, men det kan även påverka andra delar av Småland, säger Linus Dock, meteorolog vid SMHI.

Regnovädret kommer in över Västra Götaland och senare rör det sig över sydvästra delarna av Östra Götaland. SMHI har gått ut med en så kallad "risk" för kraftigt regnväder i Jönköpings län, något som kan komma att rulla österut.

Regnovädret kommer dock att glida vidare, med delvis kraftig blåst, under natten för att övergå i en tisdag med moln och mestadels uppehåll. Temperaturen väntas hålla sig mellan 20-24 grader i hela Småland.

Onsdagen väntas få mer ostadigt väder.

– Vi kan få lite eftermiddagsskurar som bildas under dagen, men det kommer fortfarande att vara runt 20-23 grader och mestadels uppehåll, säger Linus Dock.

Regnet väntas bli lokalt, därför är det svårt att säga hur mycket regn som kan komma att falla.

– Det är väldigt oklart, men det kan säkert komma 5-10 mm, men sen kan det vara helt torrt på andra håll. Det blir inte heller något regn som ger någon vidare fukt ned i marken.

Slutet av veckan bjuder på ännu mer osäkert väder. Ett lågtryck väntas formas över Baltikum, men det är ännu oklart vilken bana det kommer att ta. Torsdag och fredag får ostadigt väder med risk för skurar.

– I nuläget ser det ut som att det kan komma en del regn i Kalmar län och vid kusten, säger Linus.

Temperaturerna ser dock ut att hålla sig kvar runt 20-25 grader. Det väntas inte heller bli särskilt blåsigt utan runt 1-3 meter/sekund vid helgens början.

– Det är ganska svaga vindförhållanden generellt, men det kan vara blåsigt i anslutning till skurarna, säger Linus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!