Kallaste juli månad på många år

Hittills så har temperaturen för juli varit betydligt under det vanliga i Småland.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Småland2020-07-29 19:00

I Småland har det varit runt 1 grader kallare än vanligt för juli månad. Senast det var så kallt var år 2004.

– Det har absolut varit kyligare än normalt, men det har varit andra län som har haft det kyligare, säger meteorologen Henrik Reimer.

Förutom temperaturen så har det också varit lite blötare än vanligt, dock inte med samma stora skillnad som temperaturen.

– Det har varit något blötare på de flesta håll. Vid kusten så har det varit mer kring det normala, men i inlandet så har det varit strax över normalvärdet med regn.

Nu till lite siffror som har stuckit ut lokalt i Småland

Den varmaste temperaturen uppmättes i Målilla den 19 juli. Då visade termometern på 27,6 grader. Motsatsen hittar vi i Hagshult. Där var det endast 1,7 grader natten den 10 juli.

Mest har det regnat vid Räfsebo mätstation i sydvästra Småland. Totalt under månaden hitintills så har det fallit 144,6 millimeter regn där. När det kommer till soltimmar så finns det bara en mätstation i Småland, nämligen i Växjö. Där har det blivit 193 soltimmar.

Kommer det vädret att vända då? Ja under fredag och lördag så väntas det högre temperaturer upp till 24-25 grader. Det verkar dock inte som att det kommer att hålla i sig. På måndag väntas lite mer moln med temperaturer på runt 20 grader. Även regn kan förekomma.

På tisdagen kommer ett nytt lågtryck in igen från sydväst. Då väntas det mer regn och temperaturer på runt 15 grader.

Alla siffror och uppgifter i artikeln gäller för perioden 1-28 juli. 

Det har regnat mer i Småland än vanligt under juli månad.
Det har regnat mer i Småland än vanligt under juli månad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!