Modéus en av fem tänkbara kandidater till ärkebiskop

Linköpings biskop Martin Modéus kan komma att bli vald till ny ärkebiskop i Svenska kyrkan när Antje Jackelén lägger ner staven och går i pension i höst. Hans namn lyftes fram efter ett möte med alla röstberättigade i ärkebiskopsvalet under tisdagen.

Linköpings biskop, Martin Modéus, kan komma att bli vald till Svenska kyrkans högste ledare.

Linköpings biskop, Martin Modéus, kan komma att bli vald till Svenska kyrkans högste ledare.

Foto: Victor Bomgren

SMÅLAND/ÖSTERGÖTLAND2022-03-16 11:00

Martin Modéus är en av fem tänkbara kandidater till att bli Svenska kyrkans högste ledare, ärkebiskop och därmed chef för ärkestiftet Uppsala stift. Namnen presenterades under ett digitalt samråds- och pläderingsmöte för alla röstberättigade i ärkebiskopsvalet, enligt ett pressmeddelande utskickat av Svenska kyrkan.

Namnen är hittills enbart förslag men det dröjer inte länge förrän nästa steg i processen tar vid och de officiella kandidaterna utses. Den 30 mars hålls nomineringsvalet. Enligt pressmeddelandet kan då flera namn komma att läggas till listan av valbara kandidater.

Den namn som nämndes under tisdagens möte var:

Martin Modéus, biskop i Linköpings stift

Fredrik Modéus (bror till Martin Modéus), biskop i Växjö stift

Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift

Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift  

Mikael Mogren, biskop i Västerås stift

Den första valomgången till ärkebiskop sker den 18 maj. Om Martin Modéus skulle få mer än 50 procent av rösterna i det valet är det klart att han blir Svenska kyrkans nye ledare. Om ingen fått över hälften av alla röster går de två kandidater som fått flest röster vidare till en andra valomgång, den 8 juni.

Svenska kyrkan hade 2021 drygt 5,6 miljoner medlemmar. Linköpings stift, där församlingarna i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö kommun ingår, hade vid samma mätning 340 352 medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!