Förskolan håller fortsatt stängt: "Väntar på provsvar"

De båda privata förskolorna Arken och Himlabacken höll stängt under förra veckan. På måndagen öppnade en av dem, samtidigt som samhällsspridningen i Kinda är fortsatt hög.

Förskolan Himlabacken i Kisa håller stängt även den här veckan. "Vi har inte tillräckligt med personal", förklarar rektorn Maria Gunnarsson.

Förskolan Himlabacken i Kisa håller stängt även den här veckan. "Vi har inte tillräckligt med personal", förklarar rektorn Maria Gunnarsson.

Foto: Dennis Petersson

Smittsam sjukdom2021-03-29 12:35

För Jörgen Sundeborn, kyrkoherde vid Kinda pastorat och ansvarig för förskolan Arken, har coronasituationen ljusnat. Den smittspridning som bröt ut i personalgruppen, och gjorde att verksamheten tvingades stänga inför vecka 12, ser ut att ha avstannat. De vårdnadshavare som har en samhällsviktig funktion erbjöds barnomsorg även under "stängningen" men på måndagsmorgonen hade samtliga barn möjlighet att återvända till förskolan.

undefined
Kinda pastorats förskola Arken i Kisa kunde öppna upp som vanligt under måndagen. "Vi har brutit smittkedjan", säger kyrkoherden Jörgen Sundeborn.

– Vi hade ingen smittspridning under förra veckan och endast ett nytt fall veckan dessförinnan, så vi har lyckats att bryta smittkedjan. Nu hoppas vi förstås att vi inte ska behöva stänga igen men det är fortfarande personal som inte har kommit tillbaka så situationen är sårbar, förklarar Sundeborn och fortsätter:

– När en förskola håller stängt får det ju konsekvenser för vårdnadshavare som inte har möjlighet till barnomsorg på samma sätt som vanligt. Förutom alla de restriktioner och åtgärder som vi har haft tidigare under pandemin försöker vi, nu när samhällssmittan är hög, att ha så mycket utomhusverksamhet som vi kan.

undefined
Maria Gunnarsson, rektor på Himlabacken, hoppas att förskolan ska kunna öppna igen till nästa vecka.

På de senaste två veckorna har 68 nya Kindabor bekräftats smittade av covid-19. I de kommunala skolverksamheterna beskrivs läget som kontrollerat och bildningschef Eva Holm meddelar att en stängning inte är aktuell någonstans. För Himlabacken och huvudmannen Nilswiks förskolor AB, som även de reducerade sin verksamhet inför vecka 12, är läget betydligt mer ansträngt. Åtgärden har förlängts en vecka till.

– Under förra veckan hade vi tre nya bekräftade fall i personalen och vi har fortfarande personal som väntar på provsvar. Vi har en personalgrupp på 17 medarbetare, sex stycken är bekräftat smittade och ytterligare sex är hemma med symtom. Vi har inte tillräckligt med personal för att hålla öppet som vanligt, berättar rektor Maria Gunnarsson och fortsätter:

– Vi förde en dialog med smittskyddsenheten i förra veckan och de ser att smittspridningen är stor i Kisa just nu, och det är också de signalerna som vi på förskolan får till oss från barn och vårdnadshavare.

Vad tror du om smittoläget, på förskolan, framåt?

 – Utöver de medarbetare som väntar på provsvar har vi inte fått information om någon ytterligare som har insjuknat under slutet av förra veckan och samtidigt är personal på bättringsvägen. Jag hoppas vi ska kunna öppna igen till nästa vecka.

Karta: Förskolan Himlabacken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!