De skyddade landet – frĂ„n en hemlig ö

NÀr Kalla kriget var som kallast byggdes snabbt ett 30-tal kustartilleribatterier lÀngs kusten som en del i det svenska försvaret. Idag Àr alla nedlagda och tömda. NÄgra har bevarats som museer. Men Bergön tömdes och plomberades.

MilitÀrhistorikern Lars Hansson tittar upp ur ett av skyttevÀrnen dÀr kanonerna stod.

MilitÀrhistorikern Lars Hansson tittar upp ur ett av skyttevÀrnen dÀr kanonerna stod.

Foto: Anna Bennich

Sankt Anna2018-10-13 07:00

– TĂ€nk vilken kapitalförstöring, sĂ€ger Hans Stenberij, en av de forna battericheferna, nĂ€r han tillsammans med fem tidigare arbetskamrater, en militĂ€rhistoriker och öns nuvarande Ă€gare besöker Bergön utanför Arkösund för första gĂ„ngen sedan nedlĂ€ggningen.

– Det kĂ€nns lite vemodigt, fortsĂ€tter han. – Varför kunde man inte ha bevarat det hĂ€r lite mer intakt?

Bergön var ett av 30 kustartilleribatterier som byggdes i snabb takt under 1960- och 70-talen. 27 av dem lĂ„g pĂ„ Östkusten vilket visade var man trodde att fienden skulle komma ifrĂ„n. Syftet var att hindra fiendens fartyg frĂ„n att landsĂ€tta markstridstrupper i Sverige, eller Ă„tminstone se till att en invasion inte kunde ske obemĂ€rkt.

– Bergön var en del av invasionsförsvaret av Sverige och ett av tre viktiga fasta kustartilleriförband runt BrĂ„viken. De skulle förhindra att fientliga fartyg trĂ€ngde in i BrĂ„viken och skydda egna mineringar över farlederna samt skydda egen sjöfart i den nord-sydliga farleden lĂ€ngs kusten, berĂ€ttar militĂ€rhistorikern Lars Hansson.

Verksamheten leddes frÄn en centralanlÀggning, nedsprÀngd i berget. Tre kanoner, eller pjÀser som de rÀtteligen benÀmns, var nedsprÀngda i var sin pjÀsbunker. För personal med uppgifter pÄ markytan fanns skyddsrum och en mÀngd skyttevÀrn. Vid mobilisering bemannades batteriet av cirka 70 personer vilka alla verkade nere i anlÀggningarna lÄngt under jord.

– De skulle kunna leva och bo instĂ€ngda i flera veckor om sĂ„ skulle behövas. PjĂ€serna skulle skjuta pĂ„ fientliga sjöstridskrafter. Samtidigt skulle förbandets bemanning skydda sin egen ö mot eventuellt luftlandsatta markstridskrafter, tvĂ„ uppgifter svĂ„ra att förena. Det övergripande mĂ„let var förstĂ„s att i samverkan med andra marinstridskrafter, arme- och flygförband stoppa fartyg i ett invasionsföretag, sĂ€ger Lars Hansson.

Batteriet stod klart 1967 och Leif Skantze blev dess första batterichef, och sedermera spÀrrkompanichef för förbandet som under 70- och 80-talet kraftigt byggdes ut och kompletterades med enheter för markförsvar, luftförsvar och spaning.

–  Vi var mycket sjĂ€lvstĂ€ndiga och kunde genom Ă„ren utveckla ett nĂ€ra och bra samarbete framförallt med armĂ©förbanden pĂ„ fastlandet, berĂ€ttar han.

– Var fjĂ€rde Ă„r, med början 1970, genomförde vi krigsövningar. Dessemellan var det befĂ€lsövningar och förberedelser inför de kommande krigsövningarna. Om det hade blivit krig tror jag vi hade klarat oss riktigt bra eftersom materielen var modern, personalen hade övat regelbundet och personalomsĂ€ttningen var lĂ„g.

Den sista stora övningen genomfördes 1990, drygt tio Är senare lades anlÀggningen ner. Och Àven om bunkrar och skyddsrum Àr tömda bÀr Bergön fortfarande spÄr av sin militÀra historia: Idag har ocksÄ ett par bunkrar frilagts efter plomberingen i början pÄ 2000-talet.

Ingen av de forna kollegerna har varit pÄ ön sedan de senast övade dÀr för 30-35 Är sedan. SÄ det Àr med blandade kÀnslor de gÄtt i land för att se hur anlÀggningen ser ut i dag.

– Det Ă€r jĂ€ttekul att vara tillbaka tillsammans med dem man jobbade nĂ€rmast ihop med. HĂ€r stod sĂ€ngen jag sov i, precis bredvid platsen varifrĂ„n striden leddes, sĂ€ger Leif Skantze, som inte varit pĂ„ Bergön sedan 1988.

NÄgra nostalgiska kÀnslor för anlÀggningen har han inte, sÀger han.

– Den var bra pĂ„ sin tid, men skulle inte funka idag.

Kollegan Hans Lindén, som var batteriets siste chef, tyckte att det var synd nÀr anlÀggningen lades ner.

– Det var ett fungerande förband. Idag kĂ€nns stĂ€llet bedrövligt, det har förlorat sin sjĂ€l, sĂ€ger han.

KÀndes det nÄgonsin som att kriget faktiskt skulle kunna komma?

– Nej, det tycker jag inte, sĂ€ger Leif Skantze.

– Men det var viktigt att de som var inkallade och försakade familjer och civila arbeten, kĂ€nde sig motiverade. Vi var mĂ„na om att ge en Ă€kta omvĂ€rldsbild och det tror jag vi lyckades med.

Hur kÀnns det att batteriet aldrig anvÀndes skarpt?

– Det har jag inte funderat pĂ„, det var ju skarpt i sĂ„ mĂ„tto att vi övade kriget. Det var ju skarpt för oss, sĂ€ger Hans LindĂ©n.

MÄnga minnen dyker upp nÀr vi gÄr omkring nere i centralbunkern:

– HĂ€r var köket, sĂ€ger Lars Tenggren, batterikvartermĂ€stare och den som hade ansvar för mat, klĂ€der, utrustning, ammunition.

– Det Ă€r roligt att se det hĂ€r, men jag kan inte fatta att man kunde vara instĂ€ngd hĂ€r i tre veckor. NĂ€r man bodde hĂ€r var man sĂ€llan ovanför markytan. Jag fĂ„r lite klaustrofobikĂ€nsla, men det hade jag inte dĂ„. Ville man se dagsljus kunde man gĂ„ in i stridsledningsrummet och titta genom periskopet och se vilket vĂ€der det var.

För att fÄ allt att fungera hade han ett skrivbitrÀde till sin hjÀlp som ocksÄ Àr med den hÀr dagen.

– Det var vĂ€l hĂ€r vi satt, frĂ„gar Bert Milfors sin kollega, nĂ€r vi kommer in i ett litet rum i centralbunkern. Bara nĂ„gra kablar som sticker ut frĂ„n ett hĂ„l i vĂ€ggen finns kvar.

– Ja, det stĂ€mmer, sĂ€ger Lars Tenggren.

– Och hĂ€r innanför satt telefonisten, tillĂ€gger han och tittar in i ett Ă€nnu mindre rum.

De flesta kustartilleristerna hade sina stridsplatser i berget och var vÀl skyddade frÄn fientlig bekÀmpning. Den personal, frÀmst frÄn armén, som hade stridsuppgifter pÄ markytan fick dÀremot bo i tÀlt vilket ju inte gav nÄgot skydd alls.

– Den ojĂ€mna skyddsnivĂ„n var ett stort problem nĂ€r förbandet var ungt. Men efterhand byggdes skyddsrum och vĂ€rn Ă€ven för all markstridspersonal. I slutet av 80-talet var förbandet med stor sĂ€kerhet bĂ€st skyddat av alla motsvarande förband lĂ€ngs hela vĂ„r kust, sĂ€ger Leif Skantze.

Centralbunkern, dĂ€r alla Ă„t, var dimensionerad för cirka 60 personer men efter all utbyggnad kunde det under krigsövningarna vara 200–250 personer som bodde pĂ„ ön och som skulle ha mat och dryck frĂ„n köket.

– Det krĂ€vdes mycket disciplin för att det skulle funka, men det gjorde det och det var Lars förtjĂ€nst, sĂ€ger Leif Skantze och nickar uppskattande mot batterikvartersmĂ€staren.

Fyllde kustartilleribatterierna nÄgon egentlig funktion?

– Det Ă€r som nĂ€r man skaffar en försĂ€kring pĂ„ huset. Man hoppas att inget ska hĂ€nda, och hĂ€nder inget har försĂ€kringen varit onödig. Men batterierna kan mycket vĂ€l ha bidragit en del till att kalla kriget bara blev varmt och inte ett tredje krig. Det skulle vara jobbigt för en fiende att ta sig in hĂ€r till Norrköping eller Oxelösund utan att lida svĂ„ra förluster. Troligtvis skulle batterierna slagits ut före en invasion, men dĂ„ hade vi blivit förvarnade, sĂ€ger Lars Hansson.

SÄ den risken var man beredd att ta, att de som var hÀr skulle kunna gÄ Ät?

– Ja, absolut. Även om en landstigningsarmada skulle komma in och de hĂ€r började skjuta sĂ„ lĂ„g tyngre fartyg lĂ€ngre ut och bokstavligen bombarderade en sĂ„dan hĂ€r anlĂ€ggning. Man skulle vara under beskjutning, absolut, sĂ€ger han.

Men han konstaterar ocksÄ att bunkrar och skyddsrum skulle klarat av en nÀrtrÀff tre gÄnger Hiroshimas atomladdning om den exploderade mer Àn 200 meter frÄn ön eller en 500 kilos konventionell bomb som kom rakt ovanpÄ skyddet.

Det var unikt för Norden med fasta batterier och Finland har fortfarande sina kanoner kvar. Men att Sverige skulle bygga liknande anlÀggningar idag tror Lars Hansson inte pÄ.

– Nej, det Ă€r förlegat med fasta artilleriplatser. Det Ă€r för lĂ€tt att bĂ„de hitta och slĂ„ ut dem med dagens satelliter och informationsteknologi, sĂ„ idag satsar man mer pĂ„ rörliga förband. AlltsĂ„ stanna, skjuta, omgruppera och sedan skjuta igen.

SÄ dÄ skulle det inte ha spelat nÄgon roll ifall de funnits kvar?

– Nej inte pĂ„ sĂ„ sĂ€tt. DĂ€remot skulle ingen fiende ha vĂ„gat segla in utan att ha oskadliggjort kanonerna, hur gamla de Ă€n hade varit, för man hade ju aldrig vetat om de kunde göra nĂ„gon skada. Till exempel var det bland annat gamla kanoner som skadade den tyska kryssaren Blucher sĂ„ svĂ„rt att den sjönk under invasionen av Norge 1940. Dessa hade tyskarna inte oskadliggjort innan armadan seglade igenom. Och med det menar mĂ„nga att om kanonerna stĂ„tt kvar skulle de ha behövt oskadliggöras innan invasionen kom. Och dĂ„ skulle vi fĂ„tt en förvarning om att ett krigsscenario var pĂ„ gĂ„ng och kunnat mobilisera. Nu finns ju inte det kvar, sĂ„ nu kan en tĂ€nkt fiende segla in utan att det mĂ€rks pĂ„ samma sĂ€tt, sĂ€ger Lars Hansson.

Tre av anlÀggningens fyra batterichefer: Fr v Hans Lindén, Hans Stenberij och Leif Skantze.
Tre av anlÀggningens fyra batterichefer: Fr v Hans Lindén, Hans Stenberij och Leif Skantze.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om