Södra delarna av Kinda är i uppror

Kinda måste sluta fixera på Rimforsa och inkludera hela kommunen.

Att stänga Stångågårdens kök är ett ogenomtänkt beslut, tycker skribenten.

Att stänga Stångågårdens kök är ett ogenomtänkt beslut, tycker skribenten.

Foto: Dennis Petersson

Debatt2019-10-29 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under min tid som ersättare i kommunstyrelsen i Kinda har jag upplevt en Rimforsafixering.

Vi måste satsa på Rimforsa därför att det ligger nära Linköping och därifrån kommer kompetensen. Urbaniseringen är en trend över hela världen och den kan vi inte göra någonting åt sägs det.

För att ytterligare understryka att det är så företogs en inspirationsresa till Mjölby. Jag var inte med men från den här resan har jag hört att Mjölby kommun poängterade vikten av att satsa på hela kommunen. Mjölby har trots sitt goda läge en krona högre kommunalskatt än Kinda.

Att södra delarna av kommunen är i uppror kan väl inte ha undgått någon.

Låt oss ta det här med tillagningskök som exempel. Tanken är alltså:

Två kök i Kisa, två kök i Rimforsa och inget i Horn, vi måste spara. Jag tycker inte att det är ett genomtänkt och klokt beslut att stänga Stångågårdens kök. Det är mycket viktigt att hela Stångågården får vara kvar. Det stora problemet är att ingen tror att det finns någon framtid för Horn och Hycklinge. Alla dessa beslutade och planerade besparingar späder på politikerföraktet och klyftan stad och land.

Förskolan i Horn är ett typexempel på avsaknad av framtidstro. Först en hyrd lokal på fem år, sedan är det inga barn kvar. När sedan lokalen inte räckte till togs en utbyggnad med i investeringsplanen, där den senare ströks. Behovet ansågs bara vara tillfälligt, så nu har vi två åtskilda förskolor.

Tänk om. Tänk nytt. Vår landsbygd med många attraktiva lägen är Kindas största tillgång.  Det kvittar hur mycket 4:e storstadsregionen planerar och bygger så kan den inte efterlikna vår landsbygd.

Här har vi två viktiga näringsgrenar jord och skog.

Skogen. När det gäller vad det går att göra av skogen är det bara fantasin som sätter gränser. Skogen är också en viktig pusselbit när det gäller att binda koldioxid.

Jordbruk. Här har det skett stora förändringar från att under min uppväxt betraktas som en belastning, till att det nu har antagits en nationell livsmedelsstrategi där vi ska öka vår livsmedelsproduktion. Kinda är Sveriges 4:e kotätaste kommun per invånare efter bland andra Ydre. Dessa mjölkgårdars brukare kan inte pendla till Linköping.

Avslutningsvis: Visa att ni trots allt tror på Södra Kindas framtid.

Karta: Stångågården