Otömd soptunna irriterar

I varsin solstol i skuggan på tomten i Södra Kvill sitter Lena och Sten-Olof Högberg. Idyllen störs dock av den överfulla soptunnan.

Många hämtningar av sopor på framförallt landsbygden i Vimmerby kommun har missats på sistone.

Många hämtningar av sopor på framförallt landsbygden i Vimmerby kommun har missats på sistone.

Foto: Magnus Strömsten

Södra Kvill2018-08-01 06:00

Under sommaren har många läsare hört av sig till vår tidning angående problem med tömning av soptunnor. Kärlen töms normalt var fjortonde dag och när så inte sker utvecklas de snabbt till en sanitär olägenhet. Fluglarver och andra insekter frodas bland matavfallet och det kan vara en riktigt otrevlig upplevelse att lyfta på locket till tunnan.

Lena Högberg hörde nyligen av sig till vår tidning i just detta ärende. Hon och maken Sten-Olof Högberg bor sedan ett par år permanent i Södra Kvill. Lena berättar att det snart är fyra veckor sedan det ordinarie kärlet tömdes.

– Den 6 juli skedde senaste tömningen så på torsdag är det fyra veckor sedan. Vi reagerade direkt när det inte skedde någon ordinarie hämtning för två veckor sedan och kontaktade kundtjänst för Vimmerby Energi och Miljö. Det hände inget på fredagen heller så på måndagen därpå mejlade jag kundtjänst och fick till svar att det var många som hade problem med utebliven tömning och att de inte kunde svara på när vi skulle få hjälp, berättar Lena Högberg som häpnade över de råd hon fick.

– När jag frågade vad jag skulle göra när tunnan blev full fick jag till svar att jag skulle ställa en säck bredvid tunnan och fylla den så länge. Jag tyckte inte det lät som någon bra idé i den här värmen. Dessutom skulle säkert fåglor och så småningom även råttor ge sig på den.

Helgen därpå ilsknade Lena till rejält när hon upptäckte larver och insekter som frodades bland avfallet i kärlet.

– Trots att det var helg skrev jag ett argt mail till både kundtjänst och renhållningschefen i kommunen. Av honom fick jag till svar att han hade full förståelse för min frustration, men att han hade semester och skulle vidarebefordra informationen. Trots det har det inte blivit någon tömning av kärlen ännu, säger Lena som sätter sitt hopp till att kärlen ska bli tömda vid nästa ordinarie tur på torsdag den här veckan.

Sedan 1 april är det GDL som sköter sophämtningen åt VEMAB och i samband med det skedde en del förändringar vad det gäller rutter och vilka dagar sopor hämtas.

– När GDL tog över i våras så fungerade det bra till en början, så det är synd att det har blivit så här i sommar. Visst kan man ha förståelse för att det blir vissa störningar i semestertider, men det måste ändå gå att få det att fungera bättre än så här, säger Lena Högberg.

Vår tidning har sökt ansvariga på VEMAB för en kommentar utan att lyckas.

Lena och Sten-Olof Högberg i Södra Kvill har snart väntat en månad på att få sitt sopkärl tömt.
Lena och Sten-Olof Högberg i Södra Kvill har snart väntat en månad på att få sitt sopkärl tömt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om