Andréa från Södra Vi utsatt för näthat efter tv-debuten

Andréa Ask från Södra Vi, som medverkar i tv-programmet Hela Sverige bakar, har blivit utsatt näthat. "Jag trodde inte att det skulle komma hat när man är med i ett bakprogram", säger hon.

Andréa Ask var inte beredd på att efter första avsnittet av Hela Sverige bakar få utstå näthat. "De klankar ner på mitt utseende på grund av mina tatueringar. Så det har varit lite tråkigt", berättar hon.

Andréa Ask var inte beredd på att efter första avsnittet av Hela Sverige bakar få utstå näthat. "De klankar ner på mitt utseende på grund av mina tatueringar. Så det har varit lite tråkigt", berättar hon.

Foto: Elin Elmström

Södra Vi2021-09-27 18:20

I förra veckan sändes första avsnittet av TV4:s Hela Sverige bakar, där deltagarna fick i uppgift att baka en prinsesstårta. Andréa Ask är en av årets tolv deltagare.

– Jag hörde på min röst hur nervös jag lät. Det är en fruktansvärd stress som folk nog inte förstår. Man har en viss tid på sig, en viss mängd ingredienser och en jury som kommer och pratar med en. Det är mycket som folk kan döma en för, då de inte vet hur det är bakom kulisserna, och jag var förberedd på att få lite kritik. Jag var själv inte nöjd med min prestation men glad över att gå vidare och kanske få chansen att visa att jag kan.

undefined
"Jag älskar att baka och ångrar inte att jag är med i programmet trots alla kommentarer" berättar Andréa Ask.

Det hon inte var beredd på var mängden negativa kommentarer som dök upp på sociala medier. Kommentarer som inte handlade om bakning utan om Andréas utseende.

– Visst kan jag ta konstruktiv kritik angående mina bakverk, men att det skulle komma så mycket på direkten som handlade om hur jag kan se ut som jag gör och hur ful jag är. Det hade jag inte trott. 

undefined
Andréa Ask har cirka 40 tatueringar. "En är en rolig tatuering där det står vad jag och mormor alltid säger till varandra: "Det löser sig". De flesta av mina tatueringar betyder något för mig."

Andréa Ask skaffade sin första tatuering för tio år sedan. Sedan dess har passionen för uttrycksformen växt. I dagsläget har hon ett 40-tal. Den senaste är en tatuering på smalbenet med texten "Hela Sverige bakar".

– Visst att jag kanske sticker ut lite i programmet då jag har tatueringar där det syns mycket, som i ansiktet och på halsen, men samtidigt är det år 2021. Jag trodde att vi hade kommit längre. Folk har till och med kommit fram till min mamma på stan och frågat vad hon är för en morsa som kan låta mig tatuera mig som jag gör. Finns det inte några gränser? Jag själv hade aldrig gjort något liknande.

undefined
Inför programstart tatuerade Andréa Ask in Hela Sverige bakar på smalbenet.

Näthatet startade direkt efter att hon i avsnittet lagt upp benet på bänken och visat programledare Tina Nordström och juryn sin nya bak-tatuering.

– Då när det kom så många smällar på en gång blev jag ledsen. Folk skrev bland annat: "Jag fyllegaddade mig på min studentvecka men vad har hon att skylla på?", "Men fy vad fult! Hon har tatueringar ända upp på halsen", "Man sätter inte klisterlappar på Ferraris", "Hur kommer hon se ut när hon är 70 år och rynkig med alla sina tatueringar?". Allt handlade om att jag inte såg bra ut i tatueringar. TV4 försöker radera dem så fort som möjligt men jag har ändå hunnit se rätt många.

undefined
Andréa Ask kommer på onsdag att baka semlor i avsnitt två av Hela Sverige bakar på TV4.

Nu har det gått snart en vecka. Andréa berättar att hon inte längre är ledsen, men hon tycker fortfarande att det är tråkigt och försöker undvika sociala medier.

– Det är bara att försöka skaka av sig. Nu känner jag "varför ska jag bry mig?". Jag vill boka en ny tatuering, helst igår. Alla människor har rätt att se ut exakt som vi vill. Hur kul skulle det vara om alla såg likadana ut? Det skulle inte vara roligt för fem öre. Jag kommer rocka som 70-åring med alla mina tatueringar.

Trots alla negativa kommentarer är hon fortfarande nöjd med beslutet att vara med på tv.

– Jag brinner så mycket för bakning och tycker att det är så kul. Det är min hobby. Utöver näthatet är det väldigt roligt att programmet är igång. Jag får se om det blir mer eller mindre efter nästa avsnitt.

På TV4 berättar pressansvarig Sofia Fritze att de inte varit medvetna om problemet och nu ska ta tag i det.

– Det är tråkigt att höra och jag ska ta det vidare så får vi se vad vi kan göra. Givetvis ska hon få den stöttningen hon behöver.

På onsdag är det dags för avsnitt två och då ska Andréa Ask visa vad hon kan om semlor.

"Alla vi männsikor måste få se ut som vi själva vill. Det är 2021" säger Andréa Ask.
"Alla vi männsikor måste få se ut som vi själva vill. Det är 2021" säger Andréa Ask.
Näthat

Näthat är ingen juridisk term utan ett samlingsbegrepp och kan handla om olika typer av brott. Ibland kallas det internettrakasserier eller nätmobbning.

Egentligen finns det inga särskilda lagar för hot och trakasserier på nätet. Samma regler gäller där som på skolgården eller på arbetsplatsen. Det speciella med det som händer på nätet är att det snabbt kan få väldigt stor spridning. Källa: Polismyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!