– Ingen människa har någonsin ångrat att den gick en danskurs.
Johan Åhs låter övertygande, och han om någon borde veta. Han har hållit i danskurser och träningar över hela landet, från Skåne i söder till Kiruna i norr.
– Johan är en väldigt eftertraktad tränare, så vi ser det som ett privilegium att få hit honom, säger Cornelia Beckman, styrelseledamot i Vimmerby sportdansklubb.
Det är söndag förmiddag på Pumpen i Södra Vi och en buggträning med sex anmälda par ska strax börja. Det kan låta lite, men enligt Johan Åhs brukar just träningar ha relativt få deltagare, eftersom det krävs en hel del förkunskaper.
– Det här är folk som har hållit på länge. Det är mycket mer folk på kurser, säger han.
Hur populärt är det att dansa bugg nu för tiden?
– Det är tusentals människor som går ut och dansar i kväll, säger Johan Åhs och tillägger att dansbandsveckan i Malung lockar tiotusentals personer varje år.
– Sedan får man lägga till alla som inte åker dit. Det är säkert 200 000 eller 300 000 människor som regelbundet befinner sig i bugg och fox.
Många drar sig dock för att anmäla sig till sin första danskurs.
– Det tar emot hos många, framför allt hos oss killar. Sedan är det någon respektive som tjatar dit oss. Efter att ha hört det tjatet alldeles för länge ställer man väl upp för husfridens skull.
Män som kommer till första danskursen med armarna i kors ändrar ofta uppfattning efteråt, enligt Johan Åhs.
– Det händer jämt och ständigt i Danssverige. Folk kommer och tänker "det här är nog inte min grej, jag är ingen dansare" och sedan vill de aldrig sluta.
Samtidigt är medelåldern relativt hög på dansgolven. Under en längre period har föryngringen varit skral.
– De unga vuxna har minskat, men det känns som att det kan vara på gång igen. Epadunk har blivit populärt och där är det mycket dansbandsmusik som spelas, säger Johan Åhs som hoppas att ungdomar som lyssnar på epadunk även ska börja dansa.
Vimmerby sportdansklubb har i dagsläget omkring 150 medlemmar.
– Det var ett tapp efter pandemin, men vi har bestämt oss för att hålla igång. Vi tänker att det kommer tillbaka, säger Cornelia Beckman.
Klubben arrangerar flera kurser och motionsdanser under hösten, och har även förhoppningar om att komma igång med barnverksamhet längre fram.
Buggträningarna med Johan Åhs hålls ungefär en gång i månaden under hösten. Ett av de yngre dansparen är Anna Blücher och Kasper Karlsson från Kalmar. De är båda i 30-årsåldern och träffades via dansen.
– Trenden har vänt lite, säger de och menar att fler och fler yngre börjar intressera sig för dans.
Förutom att många lyssnar på epadunk förklarar de det ökade intresset med att dansare har medverkat i flera tv-program på senare tid.
Joachim Karlström och Ing-Marie Karlström, också från Kalmar, var det äldsta dansparet på Pumpen. De är i 50-årsåldern.
– Ing-Marie och jag har hållit på i sju-åtta år. Vi tävlar i bugg, säger Joachim Karlström som berättar att de har tränat för Johan Åhs under hela den tiden.
– Det finns alltid nya saker att träna på, säger Ing-Marie Karlström.
Vad är det ni tycker är så kul med att dansa?
– Det blir ett gift till slut. En del som börjar spela golf kan inte sluta spela golf. Vi är också lite dansbandsnördar, säger Joachim Karlström.
– Man dansar för att musiken tar tag i en inuti och så följer man bara med, säger Ing-Marie Karlström.