Det var tre brister i området hot och våld.
Vidala behöver bland annat komplettera riskbedömningsdokument för vårdtagarna med beräknad arbetstid, detta eftersom att vårdtagarna har olika behov som kan påverka arbetstiderna för de anställda.
Brist nummer två belyste faktumet att det saknas rutiner för hur de anställda rapporterar ohälsa, olycksfall eller tillbud som inträffar i verksamheten och vad som ska anmälas till Arbetsmiljöverket.
Dessutom är inte samtliga telefoner på de olika enheterna utrustade med en direktknapp för larm, så att de anställda snabbt kan tillkalla hjälp vid en vålds- eller hotsituation.
– Vi har många telefoner per enhet som är utrustade med en direktknapp, där man slipper logga in på telefonen för att larma. Men vi har en specifik telefon på varje enhet som finns för att folk utifrån ska kunna ringa in till oss, och det är dessa telefoner som inte har en direktknapp, säger Lisa Zubanovic på Vidala och fortsätter:
– Man kan dock logga in på telefonen och larma från den. Men vid en hotfull situation kanske någon blir stressad, vilket försvårar det. Direkt efter mötet med Arbetsmiljöverket meddelade vi samordnarna att vi behöver kika på det. Och nu har vi beställt telefoner med bra batteritid och direktknapp.
Hur gör ni fram tills att telefonerna kommer fram?
– Fram tills att vi får in de nya får man ha med sig dubbla telefoner. En utrustad med en snabbknapp och en annan för att ta emot samtal utifrån.
När Arbetsmiljöverket ändå var på plats gällande frågor rörande hot och våld passade Vidala på att informera om nya mätningar i fastigheten.
– Vi passade på att meddela att vi väntar på en ny OVK-mätning som Fastighetsavdelningen ska göra. Det ska sedan följas upp vid deras återbesök 12 september.
Varför behöver en ny mätning göras?
– Det var en mätning som gjordes och den visade inte på nivåer som gjorde att det behövde åtgärdas, men att det eventuellt kunde finnas en mikrobakteriell tillväxt. Med reservation vill jag minnas att det rör sig om en liten del i källaren.
– Vi har dränerat om i dessa utrymmen efteråt och vi gör detta som en extra säkerhetsåtgärd, så att det blir rätt. Men det finns ingenting i dagsläget som tyder på att det skulle vara farligt att röra sig eller arbeta i dessa utrymmen, säger Lisa Zubanovic.