Återuppväcker Låxbo med nytt koncept

Ann Sellbrink återuppväcker Låxbo Lantkök i ny form och tar maten ut i naturen. Leaderstöd gav eld åt idén som pyrt i flera år. ”Ska bli superkul”.

Matlagning i naturen. Ann Sellbrink kommer att jobba mer med mat utomhus. Här bakar hon stompa, eller stekpannebröd, över eld.

Matlagning i naturen. Ann Sellbrink kommer att jobba mer med mat utomhus. Här bakar hon stompa, eller stekpannebröd, över eld.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Södra Vi2019-09-13 18:00

Ann Sellbrink har jobbat med mat i olika former sedan 2002, då hon startade Låxbo Lantkök.

– Jag ville kolla om det gick att driva hållbar restaurang. Och det gjorde det.

2012-14 var köket förlagt till Astrid Lindgrens Näs. Därefter har mycket av matjobbandet bestått av utbildningar och föreläsningar via Klimatmat Sverige, där Låxbo är delägare.

– Kul, men mycket resor i hela landet. Nu vill jag göra mer på hemmaplan och utveckla mitt företagande med Låxbo som utgångspunkt. När jag fick Leaderpengar av Astrid Lindgrens Hembygd kände jag att "tror andra på mina idéer måste jag ju göra det också".

Arbetet för Klimatsmart släpper hon inte, men på deltid kommer hon att jobba med nya konceptet Låxbo Lantkök utbildning, där en del är nätverkande med andra småföretagare.

–  Det som är klart är kurser på Ingebo Hagar under hösten, den första i vegetarisk matlagning. Många vill äta bättre, men vet inte hur man får in det i vardagen.

Leaderstödet finansierar bland annat mobil utrustning för utomhusmatlagning.

– På sikt blir det kurser i matlagning utan el, event och catering. Min plan är att komma ut till fester eller företagsevent och laga mat över öppen eld.

Tror du det finns efterfrågan på det här?

– Jag tror många med mig tycker det är något speciellt med doften av rök och eld. Det här har scouter och jägare hållit på med i alla tider, men det finns många som inte gör det – fast man kanske skulle vilja. 

Planerar du att väcka liv i restaurangen i Låxbo?

– Inte just nu. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!