Biskop på besök: "Tycker om att vara här"

Efter många uppskjutningar på grund av pandemin var Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, äntligen på visitation i Södra Vi och Djursdalas församling.

Under onsdagen och torsdagen var Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, på visitation i Södra Vi och Djursdalas församling. Det var också Anita Waernqvists första visitation i hennes roll som kyrkoherde.

Under onsdagen och torsdagen var Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, på visitation i Södra Vi och Djursdalas församling. Det var också Anita Waernqvists första visitation i hennes roll som kyrkoherde.

Foto: Sofie Olsson

Södra Vi2022-04-08 15:00

– Det är jätteroligt och det är jätteintressant att höra hur man tänker och framtidsidéer. Jag tycker om att vara här, säger Martin Modéus när Vimmerby Tidning får en kort pratstund med honom vid rundvandringen på Södra Vis kyrkogård under torsdagen. 

Församlingens kyrkoherde Anita Waernqvist berättar att det är första gången under hennes arbetsliv och hennes fyra år långa tid som kyrkoherde som hon fått vara med om en biskopsvisitation.

– Förr i tiden så var det mer att kolla att man skötte sig och kollade räkenskaper och allt sånt. Men nu är det mer för att inspirera oss, säger hon.

Men visst innehåller det ett visst mått av granskning, eller koll. Innan visitationen har församlingen fått skicka in papper och sett till att ha alla sina policydokument i ordning. Men Waernqvist har inte känt sig nervös inför besöket.

– Alla de som kommer från stiftet inger ett sådant lugn, så man känner sig inte granskad utan bara sedd, säger hon och fortsätter:

– Vi har ju ordning på allt, annars hade man kanske varit nervös. Men det är väldigt roligt att träffa dem och samtala. Det är väldigt kul att se sin församling utifrån någon annans ögon för man blir lite hemmablind och då är det roligt att se dels saker som man faktiskt skulle kunna göra bättre och samtidigt få höra om saker som vi gör bra. 

Martin Modéus är Linköpings stift 64:e biskop och han tillträde sitt ämbete år 2011. Nu är han dessutom en av kandidaterna till att bli nästa ärkebiskop. Hans bror Fredrik Modéus är biskop i Växjö stift och också en av ärkebiskopskandidaterna.

Du är kandidat till att bli ärkebiskop och din bror också. Hur tror du stämningen blir i familjen om någon av er blir vald till ärkebiskop?

– Den blir utmärkt, säger Modéus och skrattar. 

– Vi är vana sedan länge att båda finnas på den nationella nivån i Svenska kyrkan, så det är inget problem för oss. 

Under den två dagar långa visitationen träffar biskopen församlingsbor, konfirmander och de anställda i församlingen. 

– Det som vi gör efter de här dagarna är att skriva ihop ett sorts tal som jag håller på söndag, där jag delar mina iakttagelser.

På söndag avslutas visitationen med en festmässa i Södra Vi kyrka där kyrkokör, konfirmander, kyrkans personal deltar.

– Och massvis med människor hoppas vi, avslutar Anita Waernqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!