Ljunghälls vd om branden: "Hade kunnat bli omfattande"

På måndagen började det brinna hos Metallfabriken Ljunghäll i Södra Vi. "Om branden hade blivit mer omfattande hade den föranlett en hel del skada", berättar vd Anders Melin, dagen efter branden.

Branden som utbrött ut kunde snabbt hanteras av räddningstjänst.

Branden som utbrött ut kunde snabbt hanteras av räddningstjänst.

Foto: Daniel Söderqvist

Södra Vi2022-10-04 18:00

Räddningstjänsten tillkallades vid 17.30. När de tre enheterna kom fram till fabriken skickades rökdykare in för att lokalisera branden i den rökfyllda byggnaden. All personal hade då evakuerats. 

–När jag hade två missade samtal inom loppet av några minuter och såg att det ena var från en journalist insåg jag att något måste ha hänt. Tills jag fick svar var det mycket tankar igång. Jag tänkte att det kanske var en allvarlig olycka eller att hela fabriken stod i brand, berättar Anders Melin som befann sig i möte på annan ort.

Det som börjat brinna var vattenreningsanläggningen. Framme möttes rökdykarna av öppna lågor. Men branden var inom ett begränsat område och hade inte hunnit sprida sig till resten av fabriken. Mindre än en timme efter larmet till SOS var elden bekämpad. Att det gick så snabbt menar Ola Ståhlgren, räddningschef i beredskap, berodde på fabrikspersonalen.

– De såg nog också öppna lågor och började spruta vatten. De gjorde allt vad de kunde i första läget och det är jätteviktigt. Så släckningsarbetet har gått jättebra, sa han under måndagskvällen.

Personalen prisas även av Anders Melin. 

– Det var några som gjorde väldigt fina insatser som gjorde att branden minimerades. Även räddningstjänsten var här tidigt.

undefined
"Driften sitter i ett plåtskåp. När vi fick upp det var det lågor i det utrymmet. Varför det började brinna där vet vi inte", berättar Ola Ståhlgren på räddningstjänsten i Vimmerby.

På fabriken pågår just nu ett saneringsarbete och en utredning kring varför det började brinna. Men Anders Melin är lättad att både fabrik och anställda klarat sig lindrigt undan. 

– Det var naturligtvis uppståndelse här i måndags. Men nu blev det inte mer skada skedd än att lite material blev skadat. En person sträckte sig vid utrymningen men utöver det har det inte varit några skador hos personalen. Sedan innebär det här extrakostnader och arbete så till vida att vi måste samla ihop vattnet, låta en tankbil hämta det och rena det någon annanstans. Utöver det ligger inte något nere. All produktion är uppe och fungerar igen.

Vad kan ni göra för att förhindra att något liknade händer igen?

– Först måste vi veta vad som har hänt. Varför det började brinna. Men jag tror inte att vi i sammanhanget hade kunnat undvika själva antändningen. Men när det började brinna så har många agerat på rätt sätt, det glädjer mig. Sedan är det klart att vi utvärderar en sådan här händelse och ser om det finns saker som vi kan förbättra.

Under måndagen utbröt en brand inne på Metallfabriken Ljunghäll i Södra Vi. "Det är vår vattenreningsanläggningen börjat brinna. Den har som funktion att rena vattnet innan vi kan släppa ut det från fabriken", berättar vd Anders Melin.
Under måndagen utbröt en brand inne på Metallfabriken Ljunghäll i Södra Vi. "Det är vår vattenreningsanläggningen börjat brinna. Den har som funktion att rena vattnet innan vi kan släppa ut det från fabriken", berättar vd Anders Melin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!