Hon köpte 1700-talshus – flyttar det till grannkommunen

Erika Bergqvist köpte ett 1700-talshus i Södra Vi men ska flytta till Kisa. Hur går det ihop? Man flyttar huset också såklart!

Erika Bergqvist hittade 1700-talshuset på internet efter att hennes föräldrar köpt en gård i Kisa, och tänkte att "det ska jag ha!".

Erika Bergqvist hittade 1700-talshuset på internet efter att hennes föräldrar köpt en gård i Kisa, och tänkte att "det ska jag ha!".

Foto: Privat

Södra Vi2021-09-30 15:30

Erika Bergqvist nappade när Per Carlsson med familj la ut ett timrat hus från slutet av 1700-talet i byn Skärstad utanför Södra Vi till försäljning. Hon bor just nu i Uppsala men snart byter hon storstaden mot Kisa. Allt började när hennes föräldrar blev kära i en gård där och köpte den.

– Då tänkte jag att jag behöver flytta med eftersom jag har hästar som ska vara på gården. Sen såg jag det här huset och tänkte att jag ville ha det, säger Erika Bergqvist.

Gården som hennes föräldrar köpt är kulturminnesmärkt vilket betyder att man inte hur som helst får bygga ett modernt hus på området. För Erika är det viktigt att allting blir så tidsenligt som möjligt.

– Jag ville ha ett gammalt hus som kan passa in i gårdsbilden. Jag vill ha det tidsenligt med när det byggdes rakt igenom men tyvärr finns det inte så mycket bevarat i form av dörrar och gamla golv och så, så det måste jag försöka hitta. Lite av fönstren har vi sparat och ska försöka återanvända det gamla fina munblåsta glaset, säger hon.

undefined
Erika Bergqvist vill bygga upp huset i tidsenlig anda och ska föröka hitta dörrar och golv som passar in.

Att köpa hus i Södra Vi och flytta till Kisa går an om man kan tänka sig att ta med sig huset. Att montera ned det, flytta och montera upp var ett av villkoren för att få köpa det. Timmerstockarna utgör stommen har förvandlats till ett stort och krångligt träpussel och på torsdagen flyttades det till Kisa, där det ska försvaras över vintern innan huset byggs upp igen i vår.

– Jag är lite orolig. Mest på grund av att jag inte kan vara där. Jag är lite av en kontrollmänniska men jag har anlitat en väldigt bra herre som fixar det här åt mig, säger Erika Bergqvist.

undefined
På torsdagen påbörjades flytten av det nedmonterade huset.

Herren i fråga är timmermannen Stefan Fälth och på plats vid huset på torsdagen berättar han för Vimmerby Tidning att det ofta inte är några större problem att flytta ett gammalt hus, så länge man vet vad man gör. 

– Ingenting är svårt om man kan det och efter att ha flyttat 30 hus så har jag koll på hur man gör, säger han. 

undefined
Stefan Fälth har flyttat ett 30-tal timmerhus och berättar att det inte är särskilt svårt om man bara vet vad man gör.

Varje stock märks upp och dokumenteras noga för att huset ska kunna pusslas ihop på rätt sätt efter att ha blivit flyttat och entreprenören undersöker också husets skick.

– Som jag bedömer det ser huset bra ut och jag känner mig inte orolig. Det ligger i tiden med återvinning och byggnadsvård och uppåt landet finns det firmor som ägnar sig åt att flytta gamla timmerhus på heltid, säger Stefan Fälth.

Erika Bergqvist, som säger att hon är en kontrollmänniska, är lite orolig för huset eftersom hon inte kunde vara med under flytten. Hon litar dock fullt ut på entrepenören.
Erika Bergqvist, som säger att hon är en kontrollmänniska, är lite orolig för huset eftersom hon inte kunde vara med under flytten. Hon litar dock fullt ut på entrepenören.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!