Feel good-roman där lokala läsare kan känna igen sig

Siri Gustafsson i Södra Vi gick från hobbyskrivande till att nu kunna titulera sig författare med sin första bok publicerad. Nu väntar fler böcker i samma serie.

Läsning har alltid varit viktigt i Siri Gustafssons liv.
"Det har alltid varit att vi läst mycket och diskuterat böcker. Det har alltid varit en del av livet på något sätt."
Här tillsammans med dottern Selma Isacsson.

Läsning har alltid varit viktigt i Siri Gustafssons liv. "Det har alltid varit att vi läst mycket och diskuterat böcker. Det har alltid varit en del av livet på något sätt." Här tillsammans med dottern Selma Isacsson.

Foto: Sofie Olsson

Södra Vi2020-05-02 08:00

– Jag började skriva i somras faktiskt. Jag har skrivit förr men inga romaner utan då har det mer varit noveller och dikter för min egen skull. Jag har väl alltid tänkt att jag vill skriva men man har inte hunnit med.  Sen var det väl i den vevan att jag blev sjukskriven i somras för utmattningssyndrom, berättar Siri Gustafsson.

Till vardags arbetar hon på kommunen som vuxenpedagog inom socialpsykiatrin, ett arbete hon trivs på. En kombination av flera saker och högt tempo gjorde att hon drabbades av utmattningssyndrom förra sommaren.

– Jag hade mycket omkring mig; ett heltidsjobb som är ganska krävande med personer som mår dåligt och man tar på sig mycket. Vi har renoverat mycket. Det har varit fullt ös liksom. Sen hade man väl lite svårt att känna när man skulle ta det lugnt. Men det har jag lärt mig nu så jag mår ju bra nu och jobbar heltid igen, säger hon.

Under den 1-2 månader långa sjukskrivningen blev skrivandet en del av tillfriskningsprocessen. För drygt en vecka sedan kom hennes första bok "När sommarvinden leker" ut. 

– Den handlar om Alice som flyttar till Småland, till Örseryd, det är en fiktiv ort som jag hittat på, som är lite inspirerad av Virserum kan man väl säga. 

Siri Gustafsson beskriver boken som en feel good-roman, med viss inspiration från sitt eget liv.

– Det är väl en hopblandning. Lite inspiration från mitt eget liv, men det är absolut ingen självbiografi utan hon är ju påhittad.

Lokala läsare kommer känna igen sig i böckerna.

– Det är lite Vimmerby och Hultsfred och allt möjligt. Örseryd har jag hittat på men de går på logdans som är inspirerad av Örsåsa. Så det är lite inspiration från alla möjliga håll. 

undefined
Siri Gustafsson har tagit viss inspiration från sitt eget liv. Till exempel så ägnar sig huvudkaraktären i boken åt westernridning, precis som Siri Gustafsson själv gör.

Hur känns det att få sin egen bok publicerad?

– Det är roligt, men ja, läskigt också. Det var ju jättekul för jag hade inga förväntningar sådär, jag tänkte att jag skickar in den till några förlag. De största, där har någon inte ens svarat och någon fick jag nej ifrån. Då tänkte jag att jag skickar till ett mindre förlag, för där hade jag hört att det fanns större chanser. Det dröjde bara drygt en vecka innan de hörde av sig och sa att de ville ge ut den. 

Andra boken i samma serie är färdigskriven och kommer publiceras. Siri Gustafsson är redan igång och skriver på den tredje.

– Nu kör jag bara på. Det är roligt.

"Jag har väl tänkt på en kvinnlig läsarkrets, som gillar just det här. Feel good ska ju sluta bra, det ska lämna en med en känsla att det ordnar upp sig, att man mår lite bra av det." säger Siri Gustafsson.
"Jag har väl tänkt på en kvinnlig läsarkrets, som gillar just det här. Feel good ska ju sluta bra, det ska lämna en med en känsla att det ordnar upp sig, att man mår lite bra av det." säger Siri Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!