Fuktskador upptäckt i kommunalt äldreboende

Fuktskador och mögel i källaren på äldreboendet Vidala i Södra Vi gör att flera lokaler som används för tjänster åt de boende inte kan användas. Skadorna bottnar i problem som uppdagades för ungefär ett år sen.

Fuktskador och mögel i källaren på Vidala gör att frisören och fotvårdens lokaler inte kan användas. "Vi måste hitta andra lokaler medan vi åtgärdar skadorna", säger fastighetschefen Torbjörn Bergström.

Fuktskador och mögel i källaren på Vidala gör att frisören och fotvårdens lokaler inte kan användas. "Vi måste hitta andra lokaler medan vi åtgärdar skadorna", säger fastighetschefen Torbjörn Bergström.

Foto: Arkiv Jimmy Karlsson / Sofie Olsson

Södra Vi2022-12-06 12:00
undefined
Flera lokaler i källaren på äldreboendet Vidala i Södra Vi har drabbats av fuktskador och mögel, eller mikrobiell tillväxt som fastighetschefen helst benämner det.

– Vi har jobbat ganska mycket med det här. För ungefär ett år sen lät vi gräva upp utanför fastigheten och det fullkomligt forsade upp vatten med ett enormt tryck i marken, berättar kommunens fastighetschef Torbjörn Bergström.

Det visade sig att det naturliga grundvattnet trycker på i marken och in genom källarväggarna.

– Det är tydligen någon grundvattenåder i marken, säger Torbjörn Bergström.

Utifrån upptäckten i fjol gjordes åtgärder för att komma till rätta med problemen. 

– Vi tätade grunden på utsidan, bland annat.

undefined
Fuktskadorna i källaren på Vidala bottnar i en grundvattenåder som gör att fukt trängt in bakom plastmattor på insidan. "Det är inga lokaler där människor vistas kontinuerligt, men vi behöver förstås hitta nya lokaler för frisören och fotvården till fuktskadorna är åtgärdade", säger fastighetschef Torbjörn Bergström.

Nu har det visat sig att vattnet trängt igenom mer än man tidigare trott.

 – Det finns fuktskador och mikrobiell tillväxt i flera lokaler. Det beror på att det är fel typ av material på insidan i källaren. Plastmattor på golv och väggar är inte bra.

Lokalerna används av en frisör och fotvården som regelbundet kommer till boendet och erbjuder sina tjänster. Även ett förråd är fuktskadat.

– Det är inga lokaler där människor visats kontinuerligt, men vi behöver tömma utrymmena och hitta andra lokaler åt frisören och fotvårdens till lokalerna är åtgärdade, säger Torbjörn Bergström.

Åtgärderna ska ske omgående och Bergström uppskattar att kostnaden landar in på ett par hundratusen kronor när det är klart.

Även i AL-skolans idrottshall har det upptäckts fuktskador i golvet, men det är av betydligt mindre omfattning, enligt Torbjörn Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!