Gatuparkering oroar grannarna: "Inte trafiksäkert"

I 60 år har grus- och gräsplätten använts som en extra parkeringsplats av långväga gäster som besöker kvarteret i Södra Vi.

Janne Nilssons husvagn står nu på Pelle Anderssons tomt, kant i kant med gräsplätten. Kommunens stelbenthet är vad som irriterar mest. "Det är ju vi som är kommunen", säger Ninna Lundin.

Janne Nilssons husvagn står nu på Pelle Anderssons tomt, kant i kant med gräsplätten. Kommunens stelbenthet är vad som irriterar mest. "Det är ju vi som är kommunen", säger Ninna Lundin.

Foto: Martina Gradian

Södra Vi2020-07-21 06:00

Det fick ett abrupt slut när Pelle Andersson, som bor närmast gräsplätten, såg en parkeringsvakt i full färd att sätta böter på grannens husvagn.

Husvagnen tillhör Janne Nilsson som inte fick plats med vagnen på sin egna tomt. Han, liksom resten av grannskapet, hänvisas till att parkera på gatan.

Trafikingenjör Bo Pedersen förklarar att det inte är tillåtet att stå på kommunens mark.

– Man får inte stå på kommunens mark, utan i första hand ska man ställa sig på egen tomt. Annars får man stå på allmän gata, i högst 24 timmar, svarar trafikingenjör Bo Pedersen.

Pedersen kan dock förstå grannarna. 

– Jag förstår att de vill stå där, det är ju en kil med en gräsplätt som av någon anledning inte köpts loss. Men vi kan inte göra olika från fall till fall, vi har generella regler som vi följer. 

Gräsplätten ligger mellan Anderssons tomt och den allmänna gatan. Grannarna runt korsningen är överens om att det vore bättre att parkera där än på gatan.

– Där skymmer de ju ingen sikt och hindrar inte trafiken, säger Pelle Andersson. 

– Det känns inte trafiksäkert om alla vi, och gäster som kommer på kalas och julaftnar, skulle stå längs gatan. Då skymmer det väldigt mycket sikt, även om vi står tio meter från korsningen, säger Maria Drott, som bor mittemot gräsplätten.

– Det finns många katter och barn som springer här, det är ju dem man är orolig för, säger Ninna Lundin. 

– Vår katt blev påkörd förra veckan. Man är ju bara glad att det inte var något av barnen, säger Axel Johansson som bor på andra sidan korsningen. 

Trafikingenjör Bo Pedersen menar att grannarnas oro inte är unik.

– Ibland är bredden begränsad på villagator. Det är inte unikt för gatan i Södra Vi, säger Pedersen. 

Pedersen menar att det handlar om likvärdighet.

– Att ge dispens i varje enskilt fall blir ohållbart.

Grannarna upplever att parkeringsvakter oftare cirkulerar i Södra Vi, och undrar varför.

– Jag tror ju inte att kommunen sagt "åk ut och kolla plätten", men tre gånger på en månad har jag sett parkeringsvakter här, säger Ninna Lundin.

Bo Pedersen svarar att det inte skett någon förändring i parkeringsbolagets arbete det senaste året.

– Europark har 32 timmar i veckan som fördelas i kommunen. Där är 4 timmar fördelade ute i tätorterna, alltså Södra Vi, Tuna, Storebro… Och resten i Vimmerby. Kommunen följer inte efter europarks bilar, utan de har ju åtagit sig uppdraget. 

Från vänster: Janne Nilsson, Ninna Lundin, Pelle Andersson, Axel Johansson samt Johan och Maria Drott. Alla bor runt korsningen i Södra Vi.
Från vänster: Janne Nilsson, Ninna Lundin, Pelle Andersson, Axel Johansson samt Johan och Maria Drott. Alla bor runt korsningen i Södra Vi.
Karta: Södra Vi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!