I marken under gamla Stab Suecia i Södra Vi finns sammanlagt nio ton cancerframkallande kolväten och lika mycket arsenik. När Länsstyrelsen nyligen presenterade sin årliga lista över de mest förorenade områdena i länet hamnade det tidigare impregneringsverket, liksom tidigare år, på en fjärde plats.
Kostnaden för att sanera området har beräknats till 72 miljoner kronor och ska delas mellan staten och AB Stab Suecia enligt en ansvarsutredning från 2018. SGU, Sveriges geologiska undersökning, som tagit på sig att vara huvudman för första steget. Förberedelserna beräknades vara igång under förra året men fortfarande har ingenting hänt, vilket beror på ett avtal som Länsstyrelsen har med Stab Suecia.
– I vårt avtal med dem är det tydligt att de ska betala i efterskott. Annars är det normala att de som är med och betalar i de här statliga projekten gör det i förväg. De pengar vi får från Naturvårdsverket är uppdelade på tre år men nu har vi istället skickat in en ansökan till dem om att få fördela så att deras del av pengarna används först. Under den tiden fakturerar vi bolaget, säger Anders Svensson, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsens miljöenhet.
Det är planen, men att det blir så är inte helt klart. Ansökan till Naturvårdsverket skickades in i slutet av november och nu väntar man på beslut. Förhoppningen är att få hela beloppet, 2,6 miljoner kronor, under 2022. SGU ska sedan betala 1,4 miljoner och alla pengarna kommer att gå till undersökningar, förberedelser och projektering.
– Det är ett svårt arbete eftersom det är både arsenik och kreosot blandat. De har olika egenskaper och det gör det extra komplicerat, det hade varit enklare om det bara rörde sig om antingen metaller eller organiska ämnen, säger Anders Svensson.
Tidsplanen ser ut som så att undersökningarna och åtgärdsförberedelserna tar ungefär två år att genomföra. Sedan krävs upphandlingar och olika tillstånd för att komma igång. Förhoppningen är sedan att vara igång med saneringsåtgärderna år 2024. Samtidigt finns en stor kommunal grundvattentäkt inte mer än en kilometer väster om det förorenade området.
– Bedömningen är att det inte är någon akut risk för vattentäkten. Det sprids sakta åt andra hållet, österut mot Krön, men läget är inte sådant att det är bråttom på grund av det, säger Anders Svensson.