Gillis, 90, ger upp – flyr kommunen efter beslutet

Gillis Lidström och dottern Lotta har kämpat för en trapphiss sedan 2018, nu kom beskedet de inte ville få. "Det här är deras sätt att ge igen", säger Lotta.

För Gillis Lidström har det psykiska måendet försämrats under andra halvan av 2021. Hans hopp låg i den trapphiss som skulle tillåta honom att umgås med familjen och röra sig friare i huset – nu är hoppet ute.

För Gillis Lidström har det psykiska måendet försämrats under andra halvan av 2021. Hans hopp låg i den trapphiss som skulle tillåta honom att umgås med familjen och röra sig friare i huset – nu är hoppet ute.

Foto: Jimmy Karlsson/Johanna Rotebäck

Södra Vi2022-01-29 07:00

– Pappa bröt ihop fullständigt när avslaget kom. Han sa att han visste det här men han hade hoppats, säger Lotta Lidström.

Gillis bor med Lotta och hennes sambo men är fast på nedervåningen i ett hus vars hjärta finns en våning upp. I det nekande beslutet hänvisar kommunen till att det finns en toalett och en dusch på det våningsplan där Gillis befinner sig.

– Toaletten är för liten för pappa och duschen säger de är utmärkt men stolen får ju inte plats.

Nu känner far och dotter att det inte finns någon annan lösning än att flytta.

– Vi måste flytta och jag får separera från min sambo efter 6 år tillsammans. Det var ingen som upplyste mig 2017 när vi flyttade hit att man inte kan få hjälpmedel där man bor. Det är våra äldre som byggt upp det här samhället och betalat skatt hela sitt liv och det är för jävligt att de behandlas såhär.

Kan ni överklaga beslutet?

– Jag vet inte om det är lönt. Det känns som att det här är deras sätt att ge igen mot oss för att vi har bråkat med dem – jag kan inte se det på något annat sätt.

Efter Vimmerby Tidnings granskning av fallet Gillis tycker Gillis själv att det har blivit bättre men det förändrar inte att man nu vill lämna Vimmerby.

– Efter det ni skrivit kommer det bara ordinarie personal hit, det är väl för att jag ska vara tyst men då får ju någon annan det sämre. Nej vi överger Vimmerby helt och hållet nu för jag orkar inte mer. Det här är inte ett värdigt liv, säger Lotta Lidström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!