Ann öppnar gårdsbutik utanför Vimmerby

Det är mer än tio år sedan hon drev gårdsrestaurangen i Låxbo. Nu startar Ann Sellbrink ny verksamhet – en gårdsbutik. Frågor från frukostsugna turister väckte idén. "Vi testar och det ska bli jättekul."

Ann Sellbrink ser fram emot att i helgen öppna sin nya gårdsbutik.

Ann Sellbrink ser fram emot att i helgen öppna sin nya gårdsbutik.

Foto: Privat

Södra Vi2024-04-12 20:00

I helgen öppnar en ny gårdsbutik i Låxbo.

– Inget stort och fancy, men heller ingen lastpall vid vägen. Någonstans däremellan, en obemannad swishbutik, säger Ann Sellbrink, som sett behov och tillgång växa ihop till ny idé.

På gården, där hon och mamma och senare syster drev restaurangen Låxbo Lantkök under åren 2002-2012, blir det återigen mat i fokus, om än i annan form och skala. Då kunde det handla om att laga 250 portioner potatissallad, nu blir det gårdsbutik för att öka servicen till framförallt turister.

– Det var väldigt tunga och hektiska år med restaurangen. Jag saknar inte de långa arbetsdagarna och brukar säga att ”det var så roligt när vi höll på men det är skönt att det är över”. Men vi hyr ut boende till turister under somrarna, det gör även grannar någon kilometer bort. Och när turisterna kommer farande sent på lördagskvällen brukar de fråga var de kan köpa frukost.

Från och med lördag blir svaret ”här”, istället för att hänvisa gästerna tillbaka in till stan.

– Vi har hönor som värper mer än vi kan äta, jag odlar mycket grönsaker som jag också kan sälja och eftersom vi redan har livsmedelstillstånd fick i okej från kommunen att öppna gårdsbutik. Jag tänker att det ska finnas det man vill ha till en god frukost, lite marmelader och bröd, honung har vi tillgång till via goda vänner och det blir också en del hantverk. Vi kanske också testar att sälja lite fryst lammkött.

undefined
Ägg från de egna hönsen kommer att ingå i utbudet i gårdsbutiken, eftersom efterfrågan från turisterna framförallt rört frukostmat.

Öppnandet i helgen kombineras med gratisloppis.

– Vi röjer uthus och lika bra att bli av med grejerna.

Målgruppen för gårdsbutiken tror hon kan bli både turister som semestrar i området, men också Vimmerbybor och andra som vill hitta utflyktsmål.

Ann Sellbrink arbetar för konsultföretaget Coompanion, där hon projektleder ”Lokal serviceutveckling för ökad service på landsbygden”, där hon jobbar med just gårdsbutiker och lanthandlare.

– Klart man inspireras av andra företagare, som visar att det går, men jag vill verkligen understryka att jag inte öppnar vår gårdsbutik i avsikt att konkurrera med de som finns häromkring, snarare tvärtom. Jag ser det som ett sätt att behålla kunderna ute på landsbygden, så de kan handla det nödvändigaste. Vi har också ett annat sortiment.

Hur satsningen landar återstår att se.

– Vi testar, och det ska bli jättekul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!