Hemtjänstpersonalen vädjar till kommunen

Personalen vid hemtjänsten i Södra Vi har nu inkommit med en skrivelse till socialnämnden om vad de anser är fel gällande beslutet om splittring. Samtidigt berättar Kommunals ordförande att man inte kommer att överklaga beslutet.

"Det har de sagt hela tiden. Det är inget nytt för arbetsgivaren heller och orden har inte gjort någon skillnad för arbetsgivaren tidigare", säger Petra Dahlström Wall som inte tror att personalens skrivelse kommer kunna påverka något.

"Det har de sagt hela tiden. Det är inget nytt för arbetsgivaren heller och orden har inte gjort någon skillnad för arbetsgivaren tidigare", säger Petra Dahlström Wall som inte tror att personalens skrivelse kommer kunna påverka något.

Foto: Jimmy Karlsson

Södra Vi2022-03-29 08:00

I en skrivelse till kommunen uttrycker personalen i Södra Vi hemtjänst sitt missnöje över den splittring av gruppen som nu beslutats att göra, bland annat känner de sig orättvist behandlade och bestraffade.

"Personalen i Södra Vi hemtjänst vill med denna skrivelse meddela att vi är missnöjda med kommunens beslut att splittra arbetsgruppen. Vi anser att det är ett felaktigt beslut och att vi är missförstådda och orättvist behandlade. Personalen har tidigare åberopat fel och brister i chefskap och bemanning - vilket senare också framkommit att flera tjänster saknats - för att kunna utföra ett fullgott arbete. Denna splittring ses av oss som en bestraffning. Vi motsätter oss att utnyttjas för upplärning av ny personal som ska arbeta I Södra Vi hemtjänst i vårt ställe."

Skrivelsen är undertecknad av samtliga 10 medarbetare den 22 mars 2022 och inlämnad till Socialförvaltningen.

Fackförbundet kommunal har suttit med i förhandlingarna och representerat sina medlemmar.

– Arbetsgivaren ser ingen annan utväg än att splittra gruppen. Vi har stått bakom våra medlemmar och inte tyckt som arbetsgivaren så vi är oeniga där, säger Kommunals ordförande Petra Dahlström Wall.

Men trots oenighet kommer beslutet om splittring inte att överklagas.

– Vi har dragit det så långt vi kan med det underlaget vi har. Det finns inget mer att ta på så därför har vi valt att inte dra ut på det ytterligare för det skulle inte ge något annat utfall. Arbetsgivaren har bestämt sig.

Skrivelsen som medarbetarna lämnat in har inte kommit Dahlström Wall tillkänna ännu men hon är inte främmande för orden de använder. Däremot tror hon inte att det kommer förändra beslutet.

– Det har de sagt hela tiden. Det är inget nytt för arbetsgivaren heller och orden har inte gjort någon skillnad för arbetsgivaren tidigare.

Finns det någon rädsla hos andra medlemmar efter beslutet – att det här är en möjlig utgång? 

– Jag tror absolut att det kan finnas en rädsla men då hoppas jag att våra medlemmar hör av sig. Det här ska inte behöva vara en åtgärd. 

Får medarbetarna någon stöttning i sin nuvarande situation och när de nu hamnar på en ny arbetsplats?

– Vi förutsätter att arbetsgivaren fullföljer den stöttning de sagt att de ska ge. Det kommer vi givetvis att följa upp, säger Dahlström Wall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!