Hon brinner för ett jämställt Vimmerby

Malin Starenflykts engagemang för jämställdhet har fått henne att skapa #jämlikavby. "Vi är inte på något sätt jämlika och det finns mycket att göra", menar hon.

Malin Starenflykt har skapat #jämlikavby "Jag vet att det är fler som brinner för jämställdhetsfrågor men risken är att man brinner på varsitt håll. Jag vill att vi ska kunna hitta varandra och hjälpas åt", berättar hon.

Malin Starenflykt har skapat #jämlikavby "Jag vet att det är fler som brinner för jämställdhetsfrågor men risken är att man brinner på varsitt håll. Jag vill att vi ska kunna hitta varandra och hjälpas åt", berättar hon.

Foto: Johanna Rotebäck/Privat

Södra Vi2022-01-06 09:00

Malin Starenflykts engagemang startade redan på mellanstadiet då hon träffade den dåvarande jämställdhetsministern Ulrica Messing.

– Det var en så peppig grej att få göra som 11-åring och det fångade mitt intresse. Jag insåg att jämställdhetsfrågor borde vara självklara och undrade varför är de inte var det. Sedan dess har det växt mer och mer. Speciellt sedan jag fått egna barn och ser hur saker fungerar i samhället.

Engagemanget har bland annat fått henne att involvera sig i Tjejjouren Madicken Vimmerby och att skapa både instagramkontot Malinsjämlikavärld och hashtaggen jämlikavby.

– Det finns många som brinner för jämställdhetskamp men som gör det på eget håll. Det kan ibland vara svårt att hitta likasinnade, eller veta hur man kan engagera sig lokalt. Jag ville skapa den här hashtaggen för att vi i Vimmerby med omnejd ska kunna hitta, peppa och tipsa varandra.

undefined
Malin Starenflykt har sedan ett par år tillbaka varit engagerad i Tjejjouren Madicken i Vimmerby. “Generellt i hela samhället finns det väldigt många bitar att ta tag"

Varför tycker du att den här hashtaggen behövs i Vimmerby?

– Tidigare har inte jämställdhetsfrågorna lyfts så mycket här i kommunen. Man har börjat rådda i de här bitarna men det har inte varit någon prioriterad fråga. Jag tycker att det är väldigt viktigt att lyfta unga tjejer och barn. Ofta är det de stökiga grabbarna som syns medan de duktiga tjejerna tystnar. 

Hur har det gått hittills?

– Det kom en pandemi i vägen. Många evenemang kring jämställdhet har blivit inställda och på tjejjouren har vi inte kunnat genomföra verksamhet som vi brukar. Så delvis har budskapet spridit men inte på samma sätt som jag tänkt mig.

Vad skulle du ge för tips till någon som vill hjälpa till?

– Det finns mycket att göra. Man kan synliggöra frågeställningarna i sin egen privata sfär. Fundera kring hur snacket går på arbetsplatsen eller i skolan. Är alla bekväma i situationen? Är alla inkluderade? Det går också att involvera sig i tjejjourer som gör ett jättearbete. Är man intresserad av politik kan man också driva fråga den vägen.

Om du fick ändra en sak när gäller jämställdhet, vad skulle det vara?

– Jag skulle vilja ha en annan syn på kvinnohälsa. Den är inte prioriterad. Det finns mycket mindre forskningsanslag, man drar ner på förlossningsavdelningar och diagnoser är ofta ställda utifrån ett manligt perspektiv. Sedan finns det mycket annat. Vi är inte på något sätt jämlika i Sverige när det kommer till löner och andra förutsättningar, säger Malin Starenflykt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!