Deras hund attackerades i hemmet

En lugn måndagskväll förvandlades på bara några sekunder till en traumatisk händelse för Lillemor Welander, hennes svärmor och hunden Ziton.

Golden retriever och schäferkorsningen Ziton, attackerades plötsligt av en hund i samma storlek, som kom in i huset på måndagskvällen. "Det gick så fort", berättar en chockad matte Lillemor Welander.

Golden retriever och schäferkorsningen Ziton, attackerades plötsligt av en hund i samma storlek, som kom in i huset på måndagskvällen. "Det gick så fort", berättar en chockad matte Lillemor Welander.

Foto: Privat

Södra Vi2021-11-09 11:45

Händelsen utspelade sig på landet, en bit utanför Södra Vi under måndagskvällen vid 17-tiden. 

– Jag och min svärmor sitter i godan ro här hemma och hunden ligger framför oss. Rätt var det är så hör vi bara hur det smäller till i dörren och den far upp och in kommer en grannhund. Den flyger på vår hund och biter tag över nacken och ska bara ha död på honom i princip, berättar Lillemor Welander. 

Hon och hennes svärmor fick kämpa för att skilja hundarna åt. Svärmor lyckades få tag i den attackerande hundens halsband och Lillemor fick loss hundens käkar, och kunde sedan få in hennes hund Ziton i ett annat rum. 

– Vi fick ut den andra på gården och kunde koppla den där ute. När vi väl hade fått den kopplad så blev han lugn och snäll igen. Det är en väldigt opålitlig hund. 

Lillemors svärmor fick skador i ett finger och fick skjutsas till sjukhus för omplåstring och stelkrampsspruta. Lillemor själv blev biten i en arm, men behövde inte sjukhusvård. På hunden Ziton har man sett sårskador och man ska besöka veterinär för att dokumentera skadorna.  

– Vår hund hade tur i oturen för han har en väldigt tjock päls, så tack vare det så kom inte den andra hunden åt ordentligt över nacken. 

Enligt Lillemor Welander är det inte den första händelsen med den attackerande hunden.

– Den hunden har kommit en gång tidigare men då var inte vår hund hemma hos svärmor, utan hon satt här hemma själv och vävde. Då gjorde hunden samma sak, hoppade upp på dörren och öppnade och kom in, säger hon och fortsätter:

– Den har anfallit tidigare, om det var i våras eller somras, då anföll den en häst med ryttare. 

Att Lillemor Welander och hennes svärmor är skakade av händelsen går inte att ta miste på.

– Varken jag eller svärmor har sovit så jättemycket i natt. Varje gång jag blundade och skulle somna så hörde jag bara den här smällen och ser synen av att den kom infarandes, säger hon och fortsätter:

– Hade svärmor varit hemma själv med hunden och det hade hänt, då vet vi inte vad som hade hänt. Då hade vi nog haft en hund mindre och svärmor hade kunnat vara jätteskadad.

Lillemor Welander gjorde en polisanmälan igår kväll och har också anmält till Länsstyrelsen. Enligt Ulf Gollungberg vid polisen i Västervik finns det en anmälan gällande vållande till kroppsskada och brott mot lagen om tillsyn av hundar och katter. 

• Vimmerby Tidning har varit i kontakt med hundägaren som avböjer att kommentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!