Ingvor ryter ifrån efter beskedet om Södra Vi hemtjänst

Ingvor Bergh Gustafsson bor i Södra Vi och har hemtjänst flera gånger per dygn. Hon sitter i rullstol och är helt beroende av hemtjänsten, som hon beskriver sig vara jättenöjd med. "Jag blev jätteledsen när jag fick höra att de ska splittras", säger hon.

Ingvor Bergh Gustafsson känner inte igen sig i den kritik som riktats mot hemtjänsten i Södra Vi och hon är upprörd över beskedet att personalgruppen ska splittras. Nu vill hon stå upp för personalen som hon beskriver har blivit som goda vänner för henne.

Ingvor Bergh Gustafsson känner inte igen sig i den kritik som riktats mot hemtjänsten i Södra Vi och hon är upprörd över beskedet att personalgruppen ska splittras. Nu vill hon stå upp för personalen som hon beskriver har blivit som goda vänner för henne.

Foto: Johanna Rotebäck

Södra Vi2022-03-18 06:00

Ingvor Bergh Gustafsson bor i Södra Vi och har haft hemtjänst i tre år. Hon har besök av hemtjänsten både dag- och nattetid samt har ett trygghetslarm.

– Jag är jättenöjd och de i personalen är underbara. Jag klarar mig inte utan hemtjänsten. De är som mina goda vänner och jag trivs så jättebra med allihop. Jag blev jätteledsen när jag fick höra att de ska splittras.

Ingvor berättar att hon blev helt bestört när hon fick beskedet att hemtjänstgruppen, som hon ser som sin trygghet, ska splittras.

– Vi brukare har inte fått tycka till något om det här. Det är fruktansvärt och jag är rasande arg och ledsen sedan jag fick höra det.

Sedan en skada för 20 år sedan är Ingvor Bergh Gustafsson rullstolsburen och med anledning av det har hon både en egen assistent några timmar varje dag och hemtjänst alla dagar i veckan. Men hon ser inte att personalgruppen skulle vara problemet i Södra Vi.

– Jag har det ju lite väl lyxigt kanske. Men samtidigt så innebär det att det finns så många tillfällen då det skulle kunna gå fel men det har det aldrig gjort. Man blir ledsen när man läser om negativ kritik mot verksamheten för det går ut över personalen. En del vill knappt säga längre att de jobbar i hemtjänsten.

Kan du känna igen dig i någon av den kritik som riktats?

– Det är dålig planering då och då, så är det. Men att de inte skulle komma som utlovat det förstår jag inte. Någon gång har de varit försenade, då var det full snöstorm men det är förståeliga skäl.

Men något som även Ingvor menar stämmer är den höga omsättningen av chefer.

– Det har varit en väldig omsättning och det påverkar såklart de som jobbar, men det har aldrig någonsin gått ut över mig.

undefined
"Under sommaren och semestern kan det vara rörigt men jag kan ju själv förklara hur det ska vara", säger Ingvor Bergh Gustafsson.

En gång på tre år har Ingvor klagat till enhetschefen, men då var det mest för att belysa situationen menar hon.

– Då var det väldigt många nya vikarier, det var rörigt och det fungerade inte så bra. För de som är sjuka och inte kan förklara så bra så kan det bli svårt. Men jag kan tala för mig själv. Det är naturligt att de nya måste få lära sig.

Hur har du upplevt det med vikarier under pandemin?

– Jag tycker att de nya vikarierna är bra. Men jag vet att de förr fick en veckas upplärning, så har det inte varit nu och då går det ut över ordinarie personal, säger Ingvor Bergh Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!